İpek Yolu’nun kalbi Özbekistan ve tarihi eserleri
Özbekistan, tarih boyunca İslam uygarlığının en parlak dönemlerinin yaşandığı şehirlere ev sahipliği yaptı. Şehirlerin sokaklarında yürürken her köşe başında İslam tarihi ve kültürüne ait kıymetli bir esere rastlamanız mümkün. İhtişamlı camilere, yüksek minarelere, mavinin farklı tonlarının kullanıldığı kervansaraylara ve çinilerle kaplı medreselere sahip olan bu topraklar, yüzyıllardır ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.
Giriş Tarihi: 01.09.2020
20:59
Güncelleme Tarihi: 29.08.2023
08:44
📌 Şehrin merkezinde yer alan Leb-i Havuz kompleksi, Buhara'da görülmesi gereken en önemli yerlerin başında gelir. Bu kompleksin içinde medrese cami de bulunurken, ortadaki havuzun kenarında Nasrettin Hoca'nın heykeli yer alır.
📌 Leb-i Havuz olarak bilinen yer tarih boyunca kervanların en önemli uğrak yerlerinden olmuş. Kompleks bünyesinde yer alan medreselerden Nadir Divan Bey Medresesi'nin giriş kapısında hayvan ve güneş figürlerinin yanı sıra Kur'an-ı Kerim'den ayetlere yer verildiği görülüyor.
📌 Rivayetlere göre, Vezir Nadir Divan Bey 1619-1620'de buraya bir kervansaray yaptırdı. Daha sonra Nadir Divan Bey, kervansarayın yapımı tamamlanınca bu güzel eseri göstermek için Han'ı davet etti.
📌 Han'ın eseri görünce medreseye benzetmesi üzerine vezir, ustalara süslemelerin medrese süslemelerine benzetilmesi talimatı verdi.
📌 Medresenin içindeki dükkânlarda ise günümüzde Özbekler, ata mirası demircilik zanaatını icra ediyor ve en güzel örneklerini sergiliyor.
📌 Buhara, hadis bilgini ve "El-Cami es-Sahih" eserinin yazarı Muhammed ibn İsmail el Buhari ve modern tıbbın temel taşlarını koyan, tıp, fizik, felsefe ve bilim alanlarında 200'den fazla kitap yazan İbn Sina'nın doğum yeri.
📌 Büyük İskender'in, Cengiz Han'ın istilasını da gören en büyük tahribat 1920'de Sovyet Kızıl Ordusu gerçekleştirdi. Tarihi binaların büyük kısmı yıkıldı büyük bir kısmı ise hasar gördü.
🔍 İbn-i Sina'dan hastalık rehberi
📌 Başkent Taşkent'ten, Özbekistan Hava Yolları ile her gün düzenli uçuşların yapıldığı tarihi Buhara şehrine, Semerkant'tan hızlı trenle de ulaşım sağlanabiliyor.
📌 Yaklaşık 3,5 saat süren tren yolculuğu boyunca bu kadim şehri ziyaret etmek için farklı ülkelerden gelen çok sayıda turiste karşılaşmak mümkün. Şehirde, otellerin ücretleri 30-60 dolar arasında değişirken, 2-3 dolara bir kişinin bir öğün karnını doyurması mümkün.
📌 Orta Asya'da turizm açısından gelecek vadeden ülkelerin başında gelen Özbekistan, 2016'dan sonra turizmi "stratejik sektör" olarak belirledi ve bu alanda yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekiyor.
📌 Son olarak Tunus 2019 İslam Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Programı'nda, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Kahire ile Orta Asya bölgesindeki Buhara'nın 2020 İslam Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini açıkladı.
📌 Dünyanın en eski şehirlerinden olan Semerkant, milattan önce 14 yüzyılda kuruldu. İslam ordularının Semerkant'a düzenlediği kuşatmada Peygamberimizin amcası olan Hz. Abbas'ın oğlu Kusem'in olduğu rivayet edilir.
📌Nitekim Semerkant'ta Kusem'e ait olduğuna inanılan bir mezar bulunur.
📌 Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Semerkant, farklı dönemlerde Persler, Yunanlar, Çinliler, Araplar, Moğollar ve Türklerin yönetimi altına girdi. Büyük Timur İmparatorluğunun kurucusu Emir Timur, Semerkant'ı ele geçirdiği dönemde bu şehri başkent ilan etti.
📌 Tarihi İpek Yolu'nun en önemli güzergâhlarından Semerkant, yüzyıllardır bu toprakları ziyaret edenleri kendisine hayran bırakıyor. Öyle ki milattan önce 329'de Semerkant'ı ele geçiren Büyük İskender'in, şehri ilk gördüğünde "Semerkant hakkında duyduklarımın hepsi gerçekmiş. Hatta o tasavvur ettiğimden bile daha güzelmiş " dediği naklediliyor.