İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
İslam dünyası 2019 yılını protestolar, şiddet olayları, siyasi krizler, terör saldırıları ve doğal afetler ile geçirdi. Yeni Zelanda'da bulunan iki camiye Cuma namazı sırasında gerçekleşen silahlı terör saldırısı, Suriye ve Filistin'de sivillere yönelik saldırılar, Güneydoğu Asya'da doğal afetler pek çok can aldı. Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda yaşamını yitirmesi; Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Peter Handke'ye verilmesi en çok konuşulan konular oldu. Peki, İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
Giriş Tarihi: 31.12.2019
17:26
Güncelleme Tarihi: 31.12.2019
17:34
MURSİ MAHKEME SALONUNDA YAŞAMINI YİTİRDİ
Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Haziran ayında mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Sisi yönetimindeki ordu, Mursi hükümetini darbe ile devirmiş; ülkenin meşru cumhurbaşkanı Mursi, hakkında açılan davalarda "idama" mahkûm edilmişti.
‘DİNİMİ DÜNYALIĞA SATMAYACAĞIM’ SÖZÜYLE HAFIZALARA KAZINDI
Mahkeme sırasında diğer sanıkların savunmalarının bitiminde Mursi'nin konuşmak için izin istediği ve kendisine izin verildiği; Mursi'nin 5 dakikalık konuşmasının ardından sanık kafesinde bulunduğu sırada bayılarak yere düştüğü ve vefat ettiği belirtilmişti.
Mursi, "Mısır'ın özgür halkına benden selam söyleyin. Onlara deyin ki, Mursi sonuna kadar direnecek. Dinimi dünyalığa satmayacağım" sözüyle hafızalara kazındı.
Muhammed Mursi: 'Dinimi dünyalığa satmayacağım' diyen Müslüman lider
GÜNEYDOĞU ASYA’DA SEL VE HEYELAN PEK ÇOK CAN ALDI
Güneydoğu Asya'daki Muson yağmurlarının etkisiyle aşırı yağışların yol açtığı sel ve heyelanlar pek çok can aldı. Endonezya genelinde 1 Ocak-2 Aralık'ta 3 bin 415 doğal afet yaşandı. Muson yağmurlarının etkisinde olan ve tropikal iklimin yaşandığı ülkede, 6 milyon kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı afetler nedeniyle 462 kişi yaşamını yitirdi; 100'den fazla kişi kayboldu.
Endonezya'nın Maluku eyaletindeki Ternate bölgesinde 14 Temmuz'da meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde 6 kişi yaşamını yitirdi; eyaletin başkenti Ambon'da, 26 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ise 36 kişi öldü.
ARNAVUTLUK’TAKİ DEPREMDE 51 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Bu yıl en fazla can kaybının yaşandığı depremler arasında Arnavutluk'ta 26 Kasım'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem yer aldı. Dıraç şehri yakınlarında yaşanan depremde 51 kişi hayatını kaybetti, 900'den fazla kişi yaralandı.
PAKİSTAN’DA DOĞAL AFETLER SONUCU 138 KİŞİ ÖLDÜ
Pakistan kontrolündeki Azad Cammu ve Keşmir'in Yeni Mirpur kentinde 24 Eylül'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde ise 40 kişi öldü, 172'si ağır 680 kişi yaralandı. Pakistan'da aşırı yağışların yol açtığı sellerde Nisanda 39, Temmuzda 11, Ağustostaki sel ve toprak kaymalarında ise 26 kişi öldü. Diğer yandan Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir bölgesinde 15 Temmuz'da bir pazar yerine yıldırım isabet etmesi sonucu 22 kişi hayatını kaybetti.