Arama

İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?

İslam dünyası 2019 yılını protestolar, şiddet olayları, siyasi krizler, terör saldırıları ve doğal afetler ile geçirdi. Yeni Zelanda'da bulunan iki camiye Cuma namazı sırasında gerçekleşen silahlı terör saldırısı, Suriye ve Filistin'de sivillere yönelik saldırılar, Güneydoğu Asya'da doğal afetler pek çok can aldı. Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda yaşamını yitirmesi; Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Peter Handke'ye verilmesi en çok konuşulan konular oldu. Peki, İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?

  • 16
  • 25
DOĞU AFRİKA’DA 280 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
DOĞU AFRİKA’DA 280 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisince aralık başında yayımlanan raporda, Hazirandan itibaren Afrika'nın doğusundaki Kenya, Tanzanya, Uganda, Cibuti, Somali, Güney Sudan, Sudan, Etiyopya, Burundi ve Uganda'da şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda en az 280 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

  • 17
  • 25
DAEŞ ELEBAŞI BAĞDADİ ÖLDÜRÜLDÜ
DAEŞ ELEBAŞI BAĞDADİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hakkında dönem dönem yaralandığı ve öldürüldüğü iddiaları ortaya atılan DAEŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi, ABD Başkanı Donald Trump'ın 27 Ekim'deki açıklamasına göre, gece yarısı düzenlenen özel operasyonda İdlib'de ölü ele geçirildi. Trump, Bağdadi'nin ABD askerlerinin yaklaşmasıyla üzerindeki bombaları patlatarak kendisini ve yakınındakileri öldürdüğünü duyurdu.

  • 18
  • 25
IRAK’TAKİ GÖSTERİLERDE 450 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
IRAK’TAKİ GÖSTERİLERDE 450 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla başlayan gösteriler en az 450 kişinin ölümüne yol açtı. 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde protestocular, hükümetin istifa etmesi, yolsuzlukla ciddi mücadele edilmesi, kamu hizmetinde iyileşmelerle gençlere iş imkânlarının tanınması gibi taleplerinin yerine getirilmesini bekliyor. Protestocular, söz konusu talepler karşılanana kadar evlerine dönmeyeceği mesajı veriyor.

  • 19
  • 25
‘BARIŞ PINARI’ ULUSLARARASI GÜNDEMDE ÖNEMLİ YER TUTTU
‘BARIŞ PINARI’ ULUSLARARASI GÜNDEMDE ÖNEMLİ YER TUTTU

Yılın son 3 ayında ayrıca Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na tepkiler uluslararası gündemde önemli yer tuttu. ABD yönetimi, Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik varılan "Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliğine ara verilmesi"ne ilişkin anlaşmanın ardından Türkiye'ye yönelik bu yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini açıkladı.

  • 20
  • 25
LİBYA ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLENDİ
LİBYA ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLENDİ

Darbeci General Halife Hafter'in, BM ara buluculuğundaki diyalog konferansına günler kala 4 Nisan'da başkent Trablus'a saldırı başlatması 2019'da Libya'ya şiddet ve yıkım getirdi. Muammer Kaddafi rejimine son veren 2011'deki devrimin ardından çalkantılı geçiş dönemini geride bırakmaya çalışan Libya, uzlaşı umutlarıyla girdiği 2019'u ölüm ve yıkımlarla geçirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN