Arama

İslam dünyasının insanlığa armağan ettiği 20 keşif

Endülüs'ün en büyük tıp doktoru olan Zehrâvî'nin, 30 ciltten oluşan "Kitab el-Tasrif" adlı tıp kitabı ile cerrahi tarihinin birçok ilkini keşfettiğini biliyor muydunuz? Ya da El İdrisî'nin Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmeden çok önce, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı gösteren bir harita çizdiğini? Sizler için İslam dünyasının insanlığa armağan ettiği 20 keşfi derledik.

  • 18
  • 20
SEYYAH
SEYYAH

İbn Battuta yirmi dokuz yılda yetmiş beş bin milden fazla yol kat ederek kırktan fazla modern ülkeyi ziyaret etmiş, Orta Çağ dünyasının gelenek ve uygulamamalarına ilişkin bilinen en iyi ilk ağızdan anlatımları derledi.

İbn Battuta,13 Haziran 1325 tarihinde Fas'ın Tanca şehrinden üç bin mil uzaktaki Mekke'ye gitmek üzere tek başına yola çıktığında henüz 21 yaşındaydı. Yetmiş beş bin milden fazla yol kat eden İbn Battuta yürüyerek, at veya deve üzerinde veya deniz yoluyla İslam dünyasının dört bir yanına gezdi; bugünün sınırlarına göre kırkın üzerinde ülkeyi gördü. Dünyanın birçok yerinde Müslüman Marka Polo olarak tanınır.

Tam otuz yıl sonra memleketine döndüğünde, uzakta ki egzotik ülkelerin hikâyelerini anlatan ünlü bir seyyah oldu.

  • 19
  • 20
KİMYA
KİMYA

Günümüz kimya biliminin temelini oluşturan kimyasal aletler ve işlemler bu dönemde icat edildi ve geliştirildi. Cabir İbn Hayyan sülfürik, nitrik ve nitromuriatik asit gibi çok önemi asitleri keşfetti. Razi modern bir laboratuvar kurarak posta ve imbik gibi yirmiden fazla alet tasarlayarak kullandı.

Ampirik çalışmaya çok önem veren bu seçkin bilim insanının en önemli araştırması asitler üzerindedir. O dönem, sirkeye tadını veren asetik asitten daha güçlü bir asit bilinmemekteydi. Günümüz kimya endüstrisinin vazgeçilmezi olan sülfürik, nitrik ve niromuriyatik asitleri keşfeden Cabir, kimyasal deney olasılıklarını önemli ölçüde artırdı.

  • 20
  • 20
KAN DOLAŞIMI
KAN DOLAŞIMI

Mısırlı İbnü'n-nefis, kalbin sağ karıncığından gelen venöz kanın akciğerlere geçerek oksijenlendikten sonra arteryel kan olarak kalbe geri dönmesi anlamına gelen kan dolaşımını açıkladı. Bu keşfin kendisine ait olduğu ancak 1957 yılında ortaya çıktı.

İbnü'n-nefis, kitabın bir paragrafında, kalbin anatomisini açıklar ve İbn Sina ile aynı fikirde olmadığını belirtir. İbn Sina'nın kalbin üç karıncığı olduğu dair düşüncesi doğru olmadığını söyler. Kalpte yalnızca iki karıncık bulunur ve bu iki karıncığın arasında kesinlikle herhangi bir geçit olmadığını iddia eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN