İslam tarihindeki ilk kadın denizci; Seyyide Hurra
Emrindeki gemilerle Batı Akdeniz'de Avrupalılarla mücadele eden Seyyide Hurra, İslam tarihindeki ilk kadın denizciydi. İspanyol ve Portekizlerle amansız mücadele veren Seyyide, Barbaros Hayrettin Paşa ile de ittifak kurmuş hatta bu nedenle de Tetvanlı Barbaros olarak anılmıştı.
Giriş Tarihi: 13.05.2019
14:03
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
14:09
1518'de eşinin vefatından sonra Seyyide Hurra tüm otoriteyi eline aldı. Tetvan, Batı Akdeniz'in kontrolü için oldukça önemliydi. Şehrin konumunu ve gelişmiş tersanelerini iyi kullanan Seyyide Hurra, kısa zamanda denizcilikte önemli başarılar elde etti. Cebelitarık'ın Portekizlilerin hâkim olduğu bir dönemde fidye gelirleriyle de şehri kısa sürede Fas'ın en zengin kentlerinden biri yaptı.
BARBAROS İLE KURULAN İTTİFAK
Bir diğer önemli husus ise Seyyide Hurra ile Barbaros'un ittifakı olayı. Bazı kaynaklarda Seyyide'nin, Barbaros'a Endülüslü Müslümanlara yardımlarından ötürü hayranlık duyduğundan ve Barbaros'a bu ittifak nedeniyle Tetvanlı Barbaros denildiği belirtilir. Seyyide Hurra ile Barbaros arasındaki ittifakın boyutu hakkında bulunmazsa da onun Batılı güçlerle mücadelesi, Barbaros'un ve dolayısıyla Türk denizcilerinin Orta ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kolaylaştırmıştı. Seyyidetu'l Hurra, Oruç Reis ve Hayreddin Paşa'nın da yardımlarıyla özellikle İspanyol ve Portekizli güçlere zorluklar yaşattı.
DÖNEMİNDE BÜYÜK YANKI UYANDIRDI
Seyyide Hurra'nın Batı Akdeniz'de Portekiz ve İspanyol donanmalarına karşı amansız mücadelesinin yanında bu mücadelede bir kadının liderlik yapması nedeniyle de büyük yankı uyandırdı. Kendisinden bazı İspanyol kaynaklarında La Honesta yani Dürüst olarak da bahsedilen Seyyide, dönem dönem İber devletleriyle antlaşmalar imzalayarak Tetvan'ın ticari gelirlerini artırdı.
Seyyide Hurra, 1541 Fas Sultanı Mûlây Ahmed el-Vattasi ile politik mahiyette bir evlilik gerçekleştirdi. Bu evlilik sayesinde şehrin yöneticisi olması nedeniyle merkezi otoriteye tabi olmayan Seyyide, hanım sultan konumuna yükseldi. Yine bu evlilik sayesinde Tetvan donanması ülkeye büyük katkı sağladı. Bu durumların yanı sıra evliliğin sebebi; Tetvan için İspanyol ve Portekizlilere karşı ve Vattasiler için de güneyden tehlikeli şekilde ilerleyen Sa'dilere karşı bir destek arayışı olduğu da söylenir.
Bu evlilik ile ilgili en ilginç detay Fas hanedanlarının asırlardır süregelen geleneklerine aykırı olarak, izdivacın başkent Fes şehri yerine, Tetvan'da gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu durum Vattasiler için ciddi bir taviz olsa da Tetvanlılar için büyük bir onur sayıldı. Bu hadise, Seyyide Hurra'nın Tetvan yönetiminden el çekmeyeceğinin de açık bir ifadesiydi aynı zamanda. Seyyide, evlendikten sonra da Tetvan'da yaşamaya devam etti.