İslami ilimlerin ortaya çıkışı
Hak Teala'nın kelamı Kur'an-ı Kerim ve Resulullah'ın (SAV) sünnetinden doğan ilim dalları, İslam'ın zenginliğini gösterir. Dinin temel kaynağı Kur'an-ı Kerim'in incelenmesi için ortaya çıkan tefsir, Efendimizin (SAV) sözlerini sistemleştirerek kaydeden hadis, bu ilim dallarının başında gelir. İslami ilimler; çeşitliliği, zenginliği ve bu alanda büyük gayretler gösteren alimleri ile sağlam bir gelenek ve birikime sahiptir.
Giriş Tarihi: 12.03.2023
10:08
Güncelleme Tarihi: 12.03.2023
13:11
Tefsir İlmi
🔷 Kur'an-ı Kerim ayetlerini açıklamayı ve yorumlamayı içeren bu ilim dalı, hadisler ve tarihi bilgiler ekseninde yüce kitabın daha iyi anlaşılmasını hedefler. Bütün insanlığa gönderilen ve hükümleri kıyamete kadar geçerli olan Kur'an üzerine çalışmalar yapılması büyük bir ihtiyaç olduğundan tefsir ilmi çok önemli bir noktadadır.
🔷 Efendimiz (SAV) döneminde başlayan tefsir çalışmaları asırlardır devam ederek büyük bir ilmi birikim ve gelenek oluşturur. İlk dönem tefsir faaliyetleri sahabilerin ayetleri Allah Resulü'ne (SAV) sormasıyla gerçekleşir.
Kur'an'ı Kerim tefsiri okumak için tıklayınız
🔷 Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in açıklanmasında yine Kur'an'a ve sünnete başvurulur. Ayetlerin birden fazla manaya sahip olabilmesi nedeniyle tefsirin alim kimseler tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle tefsir ilminin de bir usulü vardır. Usule riayet edilmeden çalışma yapılamaz.
🔷 Her döneme hitap eden Kur'an'ı Kerim'in farklı dillere ve kültürlere sahip kimseler tarafından anlaşılması için tefsir ilmi büyük bir ihtiyaca cevap vererek Müslümanların kendileri için şifa ve rehber olan Kur'an'ı daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Hicri birinci asırda tefsir faaliyetleri
İslam Hukuku (Fıkıh)
🔷 İlk ortaya çıktığı dönemde "fıkıh " olarak adlandırılan İslam Hukuku, kaynağını Kur'an ve sünnetten alan bir hukuk anlayışını ifade eder. İslam Hukuku'nun temeli ilahi iradeye dayanır. Kıyamete kadar sürecek olan dünya hayatında yaşanan tüm evrelerde Müslümanlar İslam Hukuku'na başvurur.
🔷 Zaman içerisinde meydana gelen yeni durumlar, değişen düzenler nedeniyle hukukun da yeniden yorumlanması gerekir. Bu alanda çalışan fakihler, Kur'an ayetleri ve hadisler üzerinden ihtiyaçlara cevap verirler.
Sünnet ve fıkıh
🔷 İslam Hukuku'nun temel kaynakları: Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır . En temel kaynak olan Kur'an ve hadislerin ardından gelen icma , İslâm âlimlerinin dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmelerini ve bütün Müslümanların ortaklaşa benimsedikleri dinî hükümler vermeleridir.
🔷 Kıyas ise hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünün, aralarındaki ortak özelliğe veya benzerliğe dayanarak verilmesidir. İslam Hukuku Efendimiz (SAV) ile birlikte oluşmaya başlar.
Genç sahabilerin en fakihi: Ebu Said el Hudri
Kelam
🔷 İslam dininin ana konularını ele alan kelam, İslâm'ın inanç ve davranışlara dair ilkelerini Kur'an ve hadislerden hareketle belirleyen ve aklî yöntemlerle temellendirip destekleyen bir ilim dalıdır.
🔷 Kelam ilmi, Efendimizin (SAV) vefatından sonra ümmetin arasında çıkan tartışmaları sonlandırmak ve İslam'ın inanç sistemleri hakkında temel kaideleri belirlemek için ortaya çıkar. Birçok farklı mezhebin bulunması kelam ilminin çıkmasını sağlayan en önemli etkendir.
Kelam geleneğinde akıl: Yetersiz akıl ve vahiy