Kuzey Afrika’da işgale karşı direniş hareketi: Senûsîlik
19. yüzyılda Afrika'yı Müslümanlaştırmak hedefiyle yola çıkan Senûsîlik, Kuzey Afrika'nın tamamını etkileyen bir hareket oldu. Afrika'nın iç bölgelerindeki yerlilerin İslam'ı kabul etmeleri için büyük gayret sarf edildi; kurulan zaviyelerde halka birlik ve kardeşlik ruhu aşılandı. Öyle ki ilerleyen zamanda Senûsîlik, Kuzey Afrika'da Fransız ve İtalyan işgaline karşı mücadele eden ve Libya'da bir devletin kurulmasını sağlayan siyasi bir harekete dönüştü. Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Osmanlı, bölgede Senûsîler ile birlikte hareket etmişti.
Giriş Tarihi: 24.12.2020
18:45
Güncelleme Tarihi: 27.12.2020
18:22
Sesli dinlemek için tıklayınız.
SENÛSÎLER EN BÜYÜK DESTEĞİ OSMANLI’DAN ALDI
Senûsiyye onunla birlikte adeta yalnız silahlı mücadele eden bir yapıya kavuştu ve bu konuda en büyük desteği Osmanlılardan aldı.
1912-1913 yıllarında bir Osmanlı askerî birliğinin Senûsîlerle birlikte Çad'ın kuzeyindeki Borku bölgesinin merkezi Ayn Kelek'i bir kaza haline getirme girişimleri Trablusgarp Savaşı sebebiyle başarısızlıkla sonuçlandı. Bu zaviye 27 Kasım 1913'te işgal ordusunca ele geçirilip yıktırıldı.
Libya'nın ilk ve tek kralı: İdris es Senusi
İŞGALDEN KURTULMAK İÇİN MENSUPLARINI CİHADA ÇAĞIRDILAR
Osmanlı Devleti'nin 18 Ekim 1912'de imzaladığı Uşi (Ouchy) Antlaşması'yla Trablusgarp ve çevresini İtalyanlara bırakması üzerine Senûsiyye hareketi, 1914 yılından itibaren geride kalan sınırlı sayıdaki Osmanlı askeriyle birlikte üç büyük sömürgeci güç karşısında mücadele etmek zorunda kaldı.
1915'te Mısır sınırından ilerleyen İngiliz birlikleriyle çarpışıldı. Eylül 1914 - Nisan 1915 tarihleri arasında İtalyanlar Trablusgarp çevresi ve Fizan bölgesinden püskürtüldü. Aynı dönemde Büyük Sahrâ'dan kuzeye doğru ilerleyen Fransızlar'ın işgalindeki Canet kasabası 2 Mart 1916'da geri alındı.
📌 Avrupalı seyyah ve misyonerler Senûsîler'in etkili oldukları bölgelerde dolaşmaya cesaret edemez oldular.
BÖLGE FRANSIZ İŞGALİNDEN TAMAMEN KURTARILDI
Trablusgarp vilâyetini resmen İtalyanlara devreden Osmanlı Devleti'nin Ahmed Şerîf es-Senûsî ile temasları devam ederken kardeşi Muhammed Hilâl'in İtalyanlarla anlaşması büyük hayal kırıklığına yol açtı.
Amcasının oğlu Ahmed Şerîf'e Osmanlı-İtalyan savaşı süresince tâbi olan Muhammed Mehdî'nin oğlu Muhammed İdrîs, Birinci Dünya Savaşı'nın ilerlediği dönemde Mısır'daki İngilizler ve ülkesini işgal eden İtalyanlarla görüşmelere başladı. 1917 yılı Nisan ayında Tobruk yakınındaki Akrama'da bir antlaşma imzaladı. Böylece Bingazi ve çevresinin sahibi kabul edilen Muhammed İdrîs, İtalyan işgalini kısmen tanımış oluyordu. Bu son gelişmeler üzerine Ahmed Şerîf 1918 yılı Ağustos ayında İstanbul'a gitmek üzere ülkeden ayrıldı.
ÖMER MUHTAR’IN İDAMINA KADAR MÜCADELEYE DEVAM ETTİ
Muhammed İdrîs bu dönemde Mısır'da İngiliz himayesinde sürgün hayatı yaşamaktaydı. Libya topraklarında Senûsiyye'nin önde gelen isimlerinden Ömer Muhtar, İtalyanlar tarafından yakalanıp 1931 yılı Eylül ayında idam edilinceye kadar büyük bir mücadele verdi.
Muhammed İdrîs es-Senûsî, İkinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz ordusunu desteklemek üzere bir Senûsî birliği gönderdi. Bu iş birliği sayesinde 1943'te Bingazi ve çevresine hâkim oldu. 1951'de İngilizlerin katkılarıyla ülkenin idaresini ele geçirdi ve Libya Krallığı'nın kurulduğunu ilân etti.