Arama

Mescid-i Aksa'nın içerisinde yer alan yapılar

Mescid-i Aksa, İslam aleminin kutsal mekanlarından biri olarak kabul edilen ve Kudüs'ün tarihi ve dini merkezlerinden biri olan muhteşem bir komplekstir. Bu kompleks, içerisinde birçok tarihi ve dini yapıyı bulundurarak Müslümanlar için önemli bir dini merkez olarak günümüzde de değerini muhafaza etmektedir.

Aksa Camii (Kıble Mescidi)

◼ Caminin inşası hicretten 15 yıl sonra Hz. Ömer tarafından istenmiş ve Emevi Halifesi'nin oğlu Velid tarafından 705 yılında inşa ettirilmiştir.

◼ Selahaddin Eyyübi liderliğindeki Müslümanların Kudüs'ü fethetmesiyle caminin mimberi ve mihrabı Nurettin Zengi tarafından yapılmıştır. Fanatik bir Yahudi'nin camiyi yakması nedeniyle bu unsurlar büyük tahribata uğramıştır.

Burak Halkası

◼ Hz. Peygamberin (sav), Miraç gecesinde bindiği mübarek bineği Burak'ı bağladığı rivayet edilen yere verilen addır.

◼ Burak, Hz. Peygamberimiz (sav) dışında diğer nebilere de hizmet vermiş bir binektir. Hz. Muhammed'e de (sav) diğer peygamberler gibi hizmet ettiği için hepsinin aynı "halkaya" bağlanması söz konusudur.

FİLİSTİN HAKKINDA OKUNMASI GEREKEN KİTAPLAR

Süleyman Tahtı

◼ Bu yapının içerisinde iki oda bulunur ve birinde Hz. Süleyman'ın kabri olduğuna inanılır. Hz. Süleyman'ın Mescid-i Aksa'nın inşaatını buradan teftiş ettiği ve burada vefat ettiğine inanılır.

◼ Kur'an'ı Kerim'de bahsi geçen Süleyman Mabedi'nin Mescid-i Aksa içerisinde bulunan bu yapı olduğu görüşü yaygın bir görüştür.

Altın Kapı

◼ Altın Kapı veya Merhamet Kapısı, Kudüs'ün Eski Şehri'ne doğu kısımdan erişimi sağlayan iki kapıdan biridir ve aynı zamanda Tapınak Tepesi'nin doğuya açılan tek giriş noktasıdır. Kapı uzun bir tarihe sahip olup Orta Çağ'dan bu yana kapalıdır. İç kısmına, Tapınak Tepesi'nden erişim mümkündür. Daha yakın bir tarihte ise bu tarihi kapı camiye dönüştürülmüştür.

◼ Bu kapı, farklı inançlar için özel bir öneme sahiptir. Yahudi geleneklerine göre, Mesih'in Kudüs'e giriş yapacağı yerlerden biri olarak kabul edilir. Hristiyanlar ve Müslümanlar da bu kapının İsa'nın Kudüs'e giriş yaptığı yer olduğuna inanırlar. Bu nedenle Altın Kapı, farklı dinlerin tarihi ve dini anlamda kesişim noktalarından biri olarak görülür ve Batılılar tarafından Golden Gate olarak da adlandırılır.

Miraç Noktası

◼ Hz. Peygamber'in (sav) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da göğe yaptığı yolculuğu sembolize eden bir terimi ifade eder. Bu terim, Hz. Peygamber'in (sav) Allah katına yükselişini ve göğe çıkışını simgeler.

◼ Mescid-i Aksa içerisinde bulunan bu alana Miraç noktası adı verilir.

FİLİSTİN'DE KADIN VE ÇOCUK OLMAK

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN