1 ayet, 1 hadis, 1 kavram, 1 kıssa
Peygamber Efendimiz, bir hadisinde orucun bir kalkan olduğunu söylemiş ve "Oruçlu, saygısızlık yapmasın, kötü konuşmasın. Eğer biri kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa 'Ben oruçluyum' desin…" buyurmuştu. Peki, Resul-i Ekrem Efendimizin "kıyamette bu nimetlerden sorguya çekileceksiniz" dediği şey neydi? Fikriyat olarak, 1 ayet, 1 hadis, 1 kavram ve 1 kıssayı sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 15.05.2019
11:47
Güncelleme Tarihi: 20.04.2021
12:44
EBU’L HEYSEM BİR HURMA SALKIMI GETİRDİ…
🔸 Sonra misafirlerini bahçesine götürdü ve oturmaları için bir sergi serdi. Hurma ağacından, olgunlaşmış ve henüz tam olgunlaşmamış hurmaların bir arada olduğu bir hurma salkımı koparıp getirdi ve "Buyurun, bunlardan yiyin" dedi.
Bunun üzerine Resulullah, "Bize hurmanın olgunlarından seçip getirseydin, ne iyi olurdu!" buyurdu.
Fikriyat'ın Ramazan içeriklerini okumak için tıklayın
PEYGAMBER EFENDİMİZ NE BUYURDU?
🔸 Ebu'l-Heysem, "Ey Allah'ın Resulü! Olgun olanlarını ve olmayanlarını sizin seçmenizi ve hangisinden arzu ederseniz onu yemenizi istedim" dedi.
Daha sonra Peygamber Efendimiz için bir koyun kesmek niyetiyle eline bıçağı aldı. Efendimiz, "Sakın sağmal olanlarına dokunma" buyurdu.
‘BU NİMETLERDEN KIYAMET GÜNÜ SORGUYA ÇEKİLECEKSİNİZ’
🔸 Ebu'l-Heysem koyunu kesip Resul-i Ekrem Efendimize ikram etti. Her üçü de ikram edilen hurmayı ve koyunu yiyip tatlı sudan içtikten sonra Resulullah (sav) şöyle buyurdu:
"Bu canı bu tende tutan Allah'a yemin olsun ki bu nimetlerden kıyamet günü mutlaka sorguya çekileceksiniz; serin gölge, leziz hurma ve soğuk su..."
ÜMMETİNİ NİMETLERİN HESABI KONUSUNDA UYARDI
🔸 Allah Resulü'nün en yakın iki arkadaşı olan Hz. Ebu Bekir ve Ömer, kendilerine verilen nimetlerin hesabını en kolay verebilecek insanlar arasındalardı şüphesiz.
Ancak Peygamber Efendimiz, onların şahsında bütün ümmetini, nimetlerin hesabı konusunda bir kez daha uyarma gereği duymuştu.
Siyer-i Nebi / Peygamberimizin Hayatı kitabını e-kitap olarak okumak için tıklayın
1 AYET, 1 HADİS, 1 ŞİİR, 1 SAHABE
🔸 Peygamberimiz Hz. Muhammed, bir hadisinde "Bir oruçluya iftar veren, o kişinin sevabı kadar sevap elde eder. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez" buyurmuş, iftar vermenin faziletine değinmişti.
Peki, Yunus Emre'nin dizelerinde oruca nasıl değindiğini biliyor musunuz? Veya Müslüman oluşu, Medine'nin İslamlaşması için dönüm noktası sayılan sahabe Sa'd bin Muaz'ın hayatını?
🔸 Fikriyat olarak 1 sure, 1 hadis, 1 şiir ve 1 sahabenin yaşamını derlediğimiz içeriği okumak için tıklayın.