Arama

1 kelime 1 hikaye; Hz. Süleyman'ın habercisi hüdhüd

Bazı kelimeler var ki yaşadığı medeniyetin hissiyatıyla ortaya çıkar. İşte bu kelimelerden biri de hüdhüd... Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen bu kuş, edebiyatımıza da sıklıkla konu oldu. Sizler için dilimizin zenginliğini yansıtan bu önemli mefhumun hangi anlamlara geldiğini inceledik.

  • 5
  • 13
BİR HİKÂYE
BİR HİKÂYE

Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bu bilgilerin yanı sıra İslami kaynaklarda başka bilgiler de yer alır. Bunlara göre Hz. Süleyman Beytülmakdis'in yapımını tamamladıktan sonra insan, cin, şeytan, kuş ve vahşi hayvanlardan bir ordu toplayarak önce Mescid-i Harâm'a, oradan da Yemen'e gitmek üzere yola çıkar. San'a'ya vardığında bir yerde konaklar. Bu arada su sıkıntısı baş gösterir. Toprağın altındaki suyu görebilme gücüne sahip olan, bu sebeple de Hz. Süleyman'a su bulmada rehberlik eden hüdhüd aranır, fakat bulunamaz. Daha sonra olaylar Kur'an'da belirtildiği şekilde gelişir.

Bir başka rivayete göre de Hz. Süleyman ve ordusu konakladığında Ya'fûr adını taşıyan hüdhüd Hz. Süleyman'ın konaklama işiyle meşgul olmasından faydalanarak dolaşmaya çıkar. Etrafı gözden geçirirken Sebe ülkesinin melikesi Belkıs'ın bahçesini görür ve bu yeşilliğe konar. Orada Ufayr adlı Yemen hüdhüdü ile karşılaşır. Ufayr kendisini Belkıs'ın saltanatı hakkında bilgi verir. Hüdhüd, namaz vakti gelip de suya ihtiyaç duyan Hz. Süleyman'ın kendisini bulamamasından endişe ederse de Ufayr ile Belkıs'ın mülkünü dolaşır. Ancak geri döndüğünde ikindi vakti olmuştur.

Diğer bir rivayette, Hz. Süleyman'ın susuz bir alanda konakladığında önce insanlar, cinler ve şeytanlardan su bulmalarını istediği, daha sonra hüdhüdü arattığı, fakat onun bulunamadığı anlatılır. Vehb b. Münebbih'e göre ise hüdhüdün aranma sebebi nöbetine gelmeyişidir (Taberî, XI, 144).

Hz. Süleyman'a verilen mucizeler

  • 7
  • 13
HZ. PEYGAMBER'İN HÜDHÜD HAKKINDA EMRİ
HZ. PEYGAMBER’İN HÜDHÜD HAKKINDA EMRİ

İbn Abbas'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber hüdhüd, göçeğen kuşu, karınca ve arının öldürülmesini yasaklamıştır. Hüdhüdle ilgili yasaklamanın nedeni ise Hz. Süleyman'a su bulması ve elçilik görevi yapmasıydı.

  • 8
  • 13
HANGİ ANLAMDA KULLANILIR?
HANGİ ANLAMDA KULLANILIR?

Anne ve babasına gösterdiği saygıdan dolayı edebiyatımızda sembol olarak kullanılan hüdhüdü, Hz. Süleyman yer altında gizlenen düşman askerlerinin yerini belirlemek için görevlendirmişti. Bu sebeple Arapçada, herkesin göremediği şeyleri görebilen kimseler için "absar min hüdhüd" tabiri kullanılır.

Hüdhüd tasavvufi eserlerde Allah'a ulaşmayı sembolize eder.

  • 9
  • 13
BİR KİTAP
BİR KİTAP

Ferîdüddîn Attâr'ın kaleme aldığı Mantıku't Tayr'da hüdhüd kuşundan bahsedilir. Eserde kendilerine bir hükümdar seçmek için toplanan kuşlara hüdhüd kılavuzluk yaparak Kafdağı'nda zümrüdü ankaya aramaya çıkarlar. Sonunda hüdhüdle beraber otuz kuş Zümrüdüankaya ulaşır.

Küllerinden doğan Zümrüdüanka

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN