Arama

10 Maddede Ayasofya Camii

İstanbul'un fethinin yegane sembolü Ayasofya-i Kebir Camii, tarihi perspektiften ele alındığında Müslümanların gönlünde ayrı, müstesna bir yere sahip. 86 yıl boyunca müze olarak kullanılan Ayasofya Camii, asli hüviyetine döndükten sonra müminler için büyük bir sevinç vesilesi oldu. Sizler için Ayasofya Camii'ni 10 maddede anlattık.

TÜRBELERİ

🔸 Osmanlı'nın fetih simgesi Ayasofya Camii, bünyesinde barındırdığı padişah türbeleriyle de ayrı bir öneme sahip. Tarih boyunca iki büyük imparatorluğa tanıklık eden bu eşsiz mabed, ayrıca bir "hanedan mezarlığı" hüviyeti de taşımaktadır.

🔸 Sultan II. Selim, Sultan III. Murad, Sultan III. Mehmed ile Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbeleri Ayasofya Camii'nin sınırları içinde bulunuyor.

AYASOFYA'NIN TÜNELLERİ

🔸 Dünya sanat tarihi açısından çok kıymetli bir noktada bulunan Ayasofya Camii'nin altında pek çok tünel, dehliz, mahzen ve yer altı mezarı bulunur.

🔸 Yaklaşık 1500 yıldır ayakta olan Ayasofya Camii'nin altında bulunan bu yapılar yaklaşık bir kilometrelik bir uzunluğa sahiptir.

Bu yapılar zamanında büyük ölçüde havalandırma ve su tesisatı olarak inşa edilir.

BİR İSLAM MÜZESİ

🔸 Ayasofya Camii'ni diğer ibadethanelerden ayıran önemli bir özelliği de içerisinde barındırdığı birbirinden etkileyici hat levhalarıdır.

🔸 Camii'nin duvarlarını Mustafa Rakım Efendi, Teknecizade İbrahim Efendi, Sultan III. Ahmed, Sultan II. Mahmud ve Mustafa İzzet Efendi gibi büyük hattatların levhaları süslemektedir.

İNCE İŞÇİLİK

🔸 Bizans İmparatorluğu'nun dört bir yanından getirilen malzemeler ile inşa edilen Ayasofya Camii, inşa edildiği dönem baz alındığında emsalsiz bir ince işçiliğe sahiptir.

🔸 Bu ince işçilik bilhassa Osmanlı döneminde zirveye çıkmış ve Ayasofya Camii, İslam medeniyetinin en güzel sanatlarının numunelerine ev sahipliği yapmıştır.

RESTORASYONLAR

🔸 6. yüzyılda inşa edilen Ayasofya Camii, ayakta kalabilmesi için hemen her yüzyılda ciddi restorasyonlardan geçmiştir. Büyük Osmanlı önemli isimlerinden Mimar Sinan dahi bu güzide yapıyı restore etmiştir.

🔸 Sultan Abdülmecid Han döneminde İsviçreli Mimar Fossati tarafından gerçekleştirilen restorasyon bu tamirat ve tadilatlar sırasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN