10 Maddede Ayasofya Camii
İstanbul'un fethinin yegane sembolü Ayasofya-i Kebir Camii, tarihi perspektiften ele alındığında Müslümanların gönlünde ayrı, müstesna bir yere sahip. 86 yıl boyunca müze olarak kullanılan Ayasofya Camii, asli hüviyetine döndükten sonra müminler için büyük bir sevinç vesilesi oldu. Sizler için Ayasofya Camii'ni 10 maddede anlattık.
Giriş Tarihi: 24.07.2023
17:05
Güncelleme Tarihi: 25.04.2024
09:11
RESTORASYONLAR
🔸 6. yüzyılda inşa edilen Ayasofya Camii, ayakta kalabilmesi için hemen her yüzyılda ciddi restorasyonlardan geçmiştir. Büyük Osmanlı önemli isimlerinden Mimar Sinan dahi bu güzide yapıyı restore etmiştir.
🔸 Sultan Abdülmecid Han döneminde İsviçreli Mimar Fossat i tarafından gerçekleştirilen restorasyon bu tamirat ve tadilatlar sırasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
MERASİM MERKEZİ
🔸 İstanbul'da ilk cuma namazının kılınması başta olmak üzere mühim merasim ve kararlar Ayasofya Camii' nde alınmıştır. Osmanlı döneminde bilhassa kandiller, Ayasofya Camii'nde büyük bir kalabalıkla ifa edilmiştir.
🔸 Salalar öncelikle Ayasofya'dan okunur, bayram günleri burada toplanılırdı. Ayrıca Osmanlı sultanları ilk cuma namazlarını ahali ile beraber Ayasofya'da eda etmiştir.
ÇAĞLARI ETKİLEDİ
🔸 Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini birinci elden etkileyen Ayasofya Camii, dünya üzerinde var olan Ortodoks kiliselerinin çoğunlığunda mimari ve sanatsal olarak yakinen etkiler. Hatta günümüzde dahi etkilemeye devam etmektedir.
🔸 Görüldüğü üzere Ayasofya'nın hem maddi yani mimari hem de manevi boyutu yadsınamayacak durumdadır. O halde böylesine kutsal mabedin merkezi bir konumda inşa edilmesi de tesadüf değildir.