Arama

10 Maddede Sultanahmet Camii

Klasik Osmanlı çağının son büyük mabedi olarak kabul edilen Sultanahmet Camii, pek çok yönden Osmanlı mimari tarihinde eşsiz özelliklere sahipti. Caminin mimarı Sedefkar Mehmed Ağa, 19 yılını Mimar Sinan'ın yanında geçirmiş bir ustaydı. Sultan I. Ahmed, hamleleri ve icraatleri ile Osmanlı tarihinde bir devri kapayan önemli bir padişahtı. Sultan, inşa ettirdiği mabed ile adeta Osmanlı'da yeni bir döneme geçildiğini taşa kazımıştı.

  • 9
  • 10
Bir camiden ötesi
Bir camiden ötesi

I. Ahmed sadece bir cami değil külliye yaptırarak eserinin saraya en yakın bölgede Osmanlı halkı için bir yaşam merkezi olmasını istemişti. Zira külliyede pek çok yapı mevcuttu.

Sultanahmet külliyesi içinde dokuz çeşme, beş sebil, imaretler, darüşşifa, hamam, dükkanlar, arasta, türbe, darülkurra, darülhadis medresesi bulunmakta.

SULTANAHMET'İN TARİHİ GEÇMİŞİNE YOLCULUK

  • 10
  • 10
Eşsiz avizeler
Eşsiz avizeler

Sultanahmet Camii dış tezyinatı kadar iç tezyinatıyla da meşhurdu. Evliya Çelebi bu hususu meşhur eseri Seyahatname'de de zikretmişti.

◾ Öyle ki caminin avizeleri yapıldığı dönemde çok güzel ve göz alıcıydı. Evliya Çelebi avizeleri Mısır hazinesi kadar değerli görüyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN