Arama

10 Muharrem fazileti

Hürmete layık anlamına gelen "Muharrem" sözcüğü, Resulullah (SAV) tarafından "Allah'ın ayı" olarak vakfedilen bir zaman dilimidir. Muharrem ayının 10. günü ise aşure, aşure günü olarak adlandırılır. Tarihteki pek çok hadisenin yaşandığı gün olarak rivayet edilen 10 Muharrem'i diğer günlerden ayıran en önemli özelliği ise Resul-i Ekrem'in (SAV) biricik torunu Hz. Hüseyin ve aile efradının Kerbela'da şehit edilmesidir.

  • 5
  • 10
Aşure gününde meydana geldiğine inanılan hadiseler
Aşure gününde meydana geldiğine inanılan hadiseler

◾ Rivayete göre, Hz. Nuh'un (AS) gemisi büyük tufandan kurtulup Cudi Dağı'na Aşure günü oturmuştur. Hz.Nuh, Allah'ın (CC) emri üzerine kendine inananları yaptığı bir gemiye bindirmiş, tufan gerçekleşince, inanmayanlar suda boğularak helak olmuşlardı.

◾ Bir diğer rivayete göre kendisinden zelle sadır olan Hz. Adem'in (AS) tövbesi bugün, 10 Muharrem'de kabul edilmiştir.

◾ Rivayete göre Hz. İbrahim (AS) mancınıkla fırlatıldığı zalim Nemrud'un ateşinden bugün kurtulmuştur.

◾ Hz. Yakub'un (AS) oğlu Hz. Yusuf'a (AS) kavuşması, Hz. Musa (AS) ve İsrailoğullarının Firavun'un zulmünden kurtulmaları 10 Muharrem günü gerçekleştiğine inanılan olaylardır.

  • 7
  • 10
10 Muharrem günün has bir ibadet var mı?
10 Muharrem günün has bir ibadet var mı?

◾ Mübarek günler ve geceler için tayin edilmiş vacip ve farz hükmünde ibadetler bulunmaz. Bu vakitlerde müminler daha çok kaza namazları ve nafile ibadetler yaparlar.

Resulullah (SAV) Muharrem ayında tutulan oruçları kıymetli görmüş ve ashabına 10 Muharrem'i oruçlu geçirmeleri yönünde tavsiyelerde bulunmuştur.

Bu minvalde Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharrem'de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır."

(Müslim, Sıyâm, 202-203)

Aşure günü olarak da bilinen 10 Muharrem; zamanla paylaşma, dayanışma, birliktelik ve sevginin simgesi olmuş ve bereketin simgesi haline gelmiştir.

◾ Bugün bir gelenek haline gelen aşure aşı, asırlardır farklılıkların bir arada olarak ortak olana katkı sağlamasını kanıtlar. Bu yönüyle aşure beraber yaşamanın simgesidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN