15 maddede ilahi aşkın sembolü: Ayin-i şerif
Zikir toplantıları olan ayin-i şerifler, sema adıyla da anılır. Ayrıntılı kurallara sahip olan tasavvufi törenler, Allah'a ulaşma yolunun sembolüdür. Mevlana'nın, vecd haliyle yaptığı dönüşlerden ilham alınarak Mevlevi ayinleri şekillendirildi. Burada, elin kaldırılışından atılan adıma kadar her şey bir manevi yolcuğu temsil eder. Sizler için sema törenleri hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 08.12.2020
18:35
Güncelleme Tarihi: 08.12.2021
09:33
📌 Semazenbaşı postun önüne gelerek şeyhin sağ elini, şeyh de onun sikkesini öper. Bu sema için izin dileğidir. Semâzenbaşı, yüzü şeyhe dönük vaziyette iki adım geriye çekilip tekrar şeyhi selâmlarken semâzenler de baş keserler.
📌 Şeyh de bu sırada her birinin mezar taşını simgeleyen sikke adı verilen başlıklarını öper. Bu seremoniye "görüşme " adı verilir. Böylece sema da başlamış olur .
📌 Semazenler hem kendi etrafında hem de semahanede dönmeye başlar. Sağ elleri yukarıya, sol elleri aşağıya açıktır. Bu Hak'tan alıp Hak'ka vermek demektir.
Sema törenlerinde selam bölümü dört kısımdan oluşmaktadır. Bunların ifade ettiği anlam ise şöyledir:
1. Selam: İnsanın kulluğunu idrak etmesi
2. Selam: Allah'ın kudreti karşısında, hayranlık duyulması
3. Selam: Kudret karşısında duyulan hayranlığın aşka dönüşmesi
4. Selam: İnsanın kulluğa dönüşü
📌 Bunların arkasından son yürük semaî ve peşrev de icrâ edildikten sonra Kur'an-ı Kerîm'den "Aşr" suresi okunur. Dua edilip gülbank okunduktan sonra sema töreni bitirilir.
📌 Mevlevî âyini kıyamet gününü tasvir eder.
📌 Semahanenin kainatı temsil ettiği düşünülür. Sağ taraf maddi alem, sol taraf ise mana alemini sembolize eder.
📌 Ney, insân-ı kâmili; neyin üflenmesi ölümden sonra sûr sesiyle dirilmeyi simgeler. Kudümün ilk vuruşu yüce Allah'ın "ol" emrinin ifade eder. Dervişlerin kalkarken yere ellerle vurma haşrı yani sûru işitince kabirden kalkmayı temsil eder.
VIDEO