15 maddede ilahi aşkın sembolü: Ayin-i şerif
Zikir toplantıları olan ayin-i şerifler, sema adıyla da anılır. Ayrıntılı kurallara sahip olan tasavvufi törenler, Allah'a ulaşma yolunun sembolüdür. Mevlana'nın, vecd haliyle yaptığı dönüşlerden ilham alınarak Mevlevi ayinleri şekillendirildi. Burada, elin kaldırılışından atılan adıma kadar her şey bir manevi yolcuğu temsil eder. Sizler için sema törenleri hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 08.12.2020
18:35
Güncelleme Tarihi: 08.12.2021
09:33
📌 Sema ayinin genel olarak şu şekilde gerçekleşir:
✅ Meydancı Dede'nin "Buyurun ya huu!" çağrısı üzerinde meydana gelen dedeler, mutrıb heyeti ve semazenlerin şeyhi beklemeler ✅ Semâhanede toplu namaz kılınır ✅ Şeyh veya mesnevihan tarafından Mesnevi dersi verilir ✅ Şeyh post duası yapar ✅ Mevlana'nın yazdığı na't okunur ✅ Ayin-i Şerif'in makamında peşrev (semahanenin peşreve uygun ağır adımlarla üç defa devredilir) ✅ Dört selamlık Ayin-i Şerif ✅ Son peşrev ✅ Son yürük semai ✅ Son taksim Aşr-ı Şerif ✅ Duacı dervişler tarafında okunan Fatiha ve gülbanklarla sema bitirilir.
Mevlana'nın Mesnevi'sinden öğütler ve özlü sözler
📌 Dervişler, Mevlevi ayinine iştirak edecekler meydancı dedenin, "Buyurun yâ hû!" daveti üzerine semâhâneye yönelirler. Dervişler tennure, destegül, elif-nemed, hırka gibi özel kıyafetlerini giyerek hazırlanırlar.
📌 Bu kıyafetlerin de giyim ritüeli bulunur. Dervişler semaya hazırlanırken ilk olarak abdest alır. Sonrasında kıyafetlerin bulunduğu bölüme geçerek her bir kıyafetini eline besmeleyle alır. Ardından kıyafeti edeple öptükten sonra üzerine giyer.
*Meydancı Dede : Tekkedeki meydan hizmetlerine bakan, şeyhin postunu ve şeyhi getirip götüren, yemek zamanını, mukabele saatini gibi haberleri uygun dille bildiren görevli derviş
📌 Semazen, ilk olarak beyaz gömleğini ve altına da özel bir kumaştan dikilmiş aynı renk pantolonu giyer.
📌 Dönerken etekleri yanlara doğru açılan tennure ise semazenin giyerken en çok hassasiyet gösterdiği kıyafettir. İki elle yakasından kollar uzatılarak yukarı doğru kaldırılır. İçten okunan duanın bitmesinden sonra tennure indirilerek giyilir.
📌 Semazenler baş kesip selâm vererek eşiğe basmadan sağ ayakla semâhâneye girer, dereceye göre sıraya girerek şeyhi bekler. Bu sırada semazenler, sağ ayak baş parmağı sol ayak baş parmağının üzerinde diğer bir ifadeyle "mühürlü" olarak ve sol elle sağ omuzu, sağ elle sol omuzu tutup niyaz vaziyetinde ayaktadırlar.
Mevlana algısı: Şair mi, yaşam koçu mu, veli mi?
📌 Şeyhin gelmesinden sonra namaz kılınır, tespih çekilir ve Mesnevi okunur. Kur'an- Kerim kıraatinden sonra şeyh dua eder.
📌 Mevlevî âyini, sözleri Mevlana'ya, bestesi Buhûrîzâde Mustafa Itrî'ye ait olan Yâ Habîballâh Resûl-i Hâlık-ı Yektâ tuî/ Ber güzîn-i Zü'l-Celâl pâk ü bî-hemtâ tuî (Ey Allah'ın sevgilisi! Eşsiz Yaratıcı'nın elçisi sensin. Celal sahibi Allah'ın, kulları arasından seçtiği pak ve mümtaz kişi sensin) dizeleriyle başlayan Farsça na'tın ayakta rast makamında okunmasıyla başlar.
📌 Itri'den önce Mevlana'nın diğer na'tları okunurdu.
Semazen gösterisi izlemek için tıklayın
📌Kudüme vurulan ilk darb ile peşrev çalınır. Burada semazenler ve şeyhler ellerini hızlıca yere vurup alçak sesle "Allah" diyerek ayağa kalkar.
📌 Semazenler sağa doğru birbirine yaklaşırken şeyh de postun önüne çıkarak selâm verir, ardından sağına dönüp peşrevin ritmine uygun biçimde sağ ayağını ileri, sol ayağını yanına çekmek suretiyle yürümeye başlar.
Mevlana'nın insanlığa yüzyıllardır yol gösteren 5 eseri