Arama

2024 Regaip Kandili ne zaman oruç tutulur?

2024 yılının Müslümanlar için büyük önem arz eden ilk gecesi Regaib kandilidir. Bu sene Regaip kandili 11 Ocak Perşembe gecesi idrak edilecek. Kandil gecesini namaz, dua gibi ibadetlerle gündüzünü ise oruç tutarak ifa etmek elzemdir. Peki, 2024 Regaip kandili orucu ne zaman tutulur? Regaip kandili orucu ne kadar tutulur? İşte Regaib kandili orucu hakkında merak edilenler...

  • 5
  • 10
MÜBAREK GECELERİN SEMBOLLERİ KANDİLLER
MÜBAREK GECELERİN SEMBOLLERİ KANDİLLER

MÜBAREK GECELERİN SEMBOLLERİ KANDİLLER

🔸 İslam dünyasının kutsal olarak kabul gördüğü gecelere kandil ismi verilmiştir. Bilhassa ibadetler ile taçlandırılan bu günlerin "kandil" olarak adlandırılmasının tarihçesi, Osmanlı Sultanlarından II. Selim'e kadar uzanır.

🔸 Camilerde bulunan minareler aracılığıyla kandillerin yakılması, bu gecelerin kandil olarak kutlandığını gösteren en mühim sembollerden biridir. O dönemler teknoloji henüz bu denli gelişmemişken geceler aydınlatılır, Müslümanlar ibadete davet edilirmiş.

Regaib Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz?

  • 6
  • 10
İSLAM'DA İLK KANDİL KUTLAMALARI
İSLAM’DA İLK KANDİL KUTLAMALARI

İSLAM'DA İLK KANDİL KUTLAMALARI

🔸 Regaib gecesiyle ilgili kutlamalar 10. yüzyılda ortaya çıkmıştır. İlk defa kandil kutlaması İslam'ın gözbebeği Kudüs'te 1056 senesinde gerçekleşmiştir. Kudüs'ten sonra Bağdat'ta da 1087 yılında kandil kutlamalarına şahit olunmuştur. İslam bilgini olan Gazzali, Kudüs halkının bu mübarek geceyi ibadetlerle ifa ettiğini eklemiştir.

Gazali kimdir?

🔸 Îmam-ı Gazzâlî, İran asıllı bir İslam âlimidir. Aynı zamanda mutasavvıf ve müderrisidir. Farklı açılardan felsefeyi eleştirmesi ve dönemin bazı filozoflarını tekfir etmesiyle de bilinir.

Tekfir etmek ne demek?

Arapça kökenli tekfir kelimesi, "bir kimseyi kafir sayma ve buna hükmetme" manasına gelmektedir.

  • 7
  • 10
REGAİB KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
REGAİB KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

REGAİB KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

🔸 Dini duyguların oldukça yoğun yaşandığı bu günlerde, yapılan ibadetleri fazlalaştırmak örnek bir davranış olur. Bir Müslüman günlük yaşantısında namazını kılıyorsa bu mübarek günlere mahsus özel namazlar olmasa da kaza ve nafile namaz kılabilir.

🔸 Ya da bir kişi günlük hayatında ettiği duanın katbekat fazlasını daha içten ve inanarak edebilir. Çektiği günlük bir zikir, tespihi varsa ona göre bunu o özel günlerde artırabilir. Bu ibadetleri yapmak o kişinin yalnız kurtuluşuna vesile olacaktır.

Bir kurtuluş vesilesi: Regaibiyye

  • 8
  • 10
ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?
ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?

ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?

🔸 İslam, iman ve ihlas kavramlarının tanımlarının yapıldığı Cibril hadisine göre İslam beş temel esas üzerine kurulmuştur. Bunlar: "Allah'tan başka ilah olmadığı ve Hz. Muhammed'in (sav) O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve oruç tutmaktır."

🔸 Gerek Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerde gerek hadislerde orucun önemi hakkında pek çok önemli nokta işaret edilmiştir. İşte bunlardan biri de Bakara suresinde geçer:

"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır."

(Bakara Suresi - 183-184. ayet )

Cibril hadisi nedir?

Cebrail (AS) Peygamber Efendimizin (SAV) de aralarında bulunduğu sahabelerin yanına insan suretiyle gelip iman, ihlas gibi bazı soruları Resulullah'a (SAV) sorarak cevabını alması hadisesine verilen addır.

  • 9
  • 10
REGAİB KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?
REGAİB KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

REGAİB KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

🔸 Oruca niyet etmek, orucun şartlarının en mühimlerinden. Niyetsiz oruç, sahih sayılmaz. Kalben niyet etmek yeterli görülmüşse de dil ile niyeti ifade etmek gerekir. Oruç tutmak amacıyla sahura kalkılması da niyet sayılır.

🔸 Orucun niyet etme zamanı, güneş battıktan sonra başlar ve ertesi gün güneşin tepe noktasına gelmesinin öncesine kadar devam eder. İmsaktan sonra yapılacak niyet için bu vaktin ardından bir şey yenip içilmemiş ve oruca aykırı bir şeyin yapılmamış olması gerekmektedir.

Üç ayların faziletiyle ilgili hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN