Arama

Ahiretin varlığına delil 15 Ayet

Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet düşünmeyi, tefekkür etmeyi açıklar. Kainata bakıldığında en ufak bir işte bile birçok gaye ve maksadın gözetildiğini görüyoruz. Gökte devasa cisimler devasa hızlarla, çok ince ve hassas ölçülerle hareket ediyor. Böyle bir sünnetullah, vazifesini yerine getirip iyi hizmet edenlere neden mükafat vermesin ve itaatsizlik edip isyan edenlere karşılığını ödetmesin? Evrene bakıldığında başka bir yerde büyük bir mahkeme olduğunun delilerini görürüz. Bu yüzden sizlere Kur'an-ı Kerim'den ahiretin varlığına delil tam 15 ayeti tefsirleri ile beraber bir araya getirdik.

Yine onlar, hem sana indirilene hem de senden önce indirilenlere iman ederler. Âhiret gününe ise yakînen inanırlar.

Bakara Suresi 4. Ayet

Bakara Suresi 4. Ayet Tefsiri

◾ Allah bir olduğuna, din de Allah'ın gönderdiği, kendisiyle kulları arasında bir bağ, kulları için bir irşad, bir hayat düzeni olduğuna göre gerçek bir peygamberin aracılığı ile Allah'ı tanıyan ve O'na iman edenlerin diğer peygamberlere ve hak dinlere de iman etmesi kaçınılmazdır. Ancak böyle bir imanla tevhide ulaşılır: Allah birdir ve bütün insanlar bir tek, eşi ve ortağı olmayan Allah'ın kullarıdır, bütün peygamberler bir Allah'ın elçileridir, bütün hak dinler bir Allah'tan gelmiş ve aynı esasları getirmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

İnsanlardan bir grup da vardır ki, gerçekte mü'min olmadıkları halde "Allah'a ve âhiret gününe iman ettik" derler.

Bakara Suresi 8. Ayet

Bakara Suresi / 8. Ayet Tefsiri

◾ Hak dine inananlarla bunu açıkça inkâr edenlerden sonra üçüncü bir inanç ve davranış grubu olarak münafıklara geçilmiştir. Münafık "gönülden inanmadığı halde Allah'ı, Peygamber'i ve onun bildirdiği diğer iman ilkelerini benimsediğini söyleyen, müslümanmış gibi görünen kimse" demektir. Bu grubun en belirgin özelliği ikiyüzlü oluşlarıdır; inanmadıkları halde inanır görünmeleri ve akıllarınca müminleri kandırmalarıdır. Açık inkârcılardan ve bilinen İslâm düşmanlarından, gizli olanlar daha tehlikeli oldukları ve bunların doğru yolu bulma ihtimalleri daha zayıf bulunduğu için kâfirlerin en aşağı tabakada olanları bunlardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Onlar, kendilerinin Rablerine kavuşacaklarını ve günün birinde O'na döneceklerini kesinlikle bilen kimselerdir.

Bakara Suresi 46. Ayet

Bakara Suresi 46. Ayet Tefsiri

◾ Ahlâkın ve tasavvufun temel kavramlarından olan sabır, "acıya katlanma, sıkıntıya göğüs germe; Allah'a tevekkül ederek O'ndan gelen sıkıntılara katlanma; insanın kendisini, aklın ve dinin yapılmasını gerekli gördüğü işleri yapmaya veya yapılmasını yasakladığı, uygun bulmadığı davranışlardan uzak durmaya zorlaması; kişinin hayırlı amacına ulaşma yönündeki direnci" gibi anlamlarda kullanılır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, "sbr" md.).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kendini bilmez beyinsizlerden başka, kim İbrâhim'in dininden yüz çevirir? Elbette biz onu dünyada seçip peygamber yaptık. Âhirette de o mutlaka sâlihler arasında olacaktır.

Bakara Suresi 130. Ayet

Bakara Suresi 130. Ayet Tefsiri

◾ İlk âyette yahudiler, hıristiyanlar ve putperest Araplar'a yönelik bir eleştiri bulunmaktadır. Zira 124. ve onu takip eden âyetlerden anlaşılacağı üzere, "İbrâhim'in inanç sistemi" (millet-i İbrâhim) kısaca, Allah'ın birliğini tanımak, kalben O'na teslim olmak, yalnız O'na kulluk etmek, Beytullah'ı kutsiyetine yakışmayan her türlü maddî ve mânevî kirden temiz tutmak ve orada gerekli ibadet kurallarını uygulamak gibi hükümleri içermektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka değildir! Âhiret yurdu ise Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız?

En'âm Suresi 32. Ayet

En'âm Suresi 32. Ayet Tefsiri

◾ İnkârcılar dünya hayatından başka bir hayat tanımadıklarını belirtirler. Kur'an ise onlara şu gerçeği hatırlatarak cevap vermektedir: Âhiret kaygısı taşımadan sırf dünya ile meşgul olanlar için "Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir." Hayata anlam ve değer katan şeyler, Allah'ın hoşnutluğunu ve O'na yakınlaşmayı umarak yapılan hayırlı işlerdir. Böyle bir düşünce ve niyet taşımadan yaşanılan hayat boş, mânasız ve faydasız geçirilen, tüketilen bir süreden ibarettir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN