Ahiretin varlığına delil 15 Ayet
Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet düşünmeyi, tefekkür etmeyi açıklar. Kainata bakıldığında en ufak bir işte bile birçok gaye ve maksadın gözetildiğini görüyoruz. Gökte devasa cisimler devasa hızlarla, çok ince ve hassas ölçülerle hareket ediyor. Böyle bir sünnetullah, vazifesini yerine getirip iyi hizmet edenlere neden mükafat vermesin ve itaatsizlik edip isyan edenlere karşılığını ödetmesin? Evrene bakıldığında başka bir yerde büyük bir mahkeme olduğunun delilerini görürüz. Bu yüzden sizlere Kur'an-ı Kerim'den ahiretin varlığına delil tam 15 ayeti tefsirleri ile beraber bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 13.09.2024
09:36
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024
10:04
Onlar, kendilerinin Rablerine kavuşacaklarını ve günün birinde O'na döneceklerini kesinlikle bilen kimselerdir.
Bakara Suresi 46. Ayet
Bakara Suresi 46. Ayet Tefsiri
◾ Ahlâkın ve tasavvufun temel kavramlarından olan sabır, "acıya katlanma, sıkıntıya göğüs germe; Allah'a tevekkül ederek O'ndan gelen sıkıntılara katlanma; insanın kendisini, aklın ve dinin yapılmasını gerekli gördüğü işleri yapmaya veya yapılmasını yasakladığı, uygun bulmadığı davranışlardan uzak durmaya zorlaması; kişinin hayırlı amacına ulaşma yönündeki direnci" gibi anlamlarda kullanılır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, "sbr" md.).
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kendini bilmez beyinsizlerden başka, kim İbrâhim'in dininden yüz çevirir? Elbette biz onu dünyada seçip peygamber yaptık. Âhirette de o mutlaka sâlihler arasında olacaktır.
Bakara Suresi 130. Ayet
Bakara Suresi 130. Ayet Tefsiri
◾ İlk âyette yahudiler, hıristiyanlar ve putperest Araplar'a yönelik bir eleştiri bulunmaktadır. Zira 124. ve onu takip eden âyetlerden anlaşılacağı üzere, "İbrâhim'in inanç sistemi" (millet-i İbrâhim) kısaca, Allah'ın birliğini tanımak, kalben O'na teslim olmak, yalnız O'na kulluk etmek, Beytullah'ı kutsiyetine yakışmayan her türlü maddî ve mânevî kirden temiz tutmak ve orada gerekli ibadet kurallarını uygulamak gibi hükümleri içermektedir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka değildir! Âhiret yurdu ise Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız?
En'âm Suresi 32. Ayet
En'âm Suresi 32. Ayet Tefsiri
◾ İnkârcılar dünya hayatından başka bir hayat tanımadıklarını belirtirler. Kur'an ise onlara şu gerçeği hatırlatarak cevap vermektedir: Âhiret kaygısı taşımadan sırf dünya ile meşgul olanlar için "Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir." Hayata anlam ve değer katan şeyler, Allah'ın hoşnutluğunu ve O'na yakınlaşmayı umarak yapılan hayırlı işlerdir. Böyle bir düşünce ve niyet taşımadan yaşanılan hayat boş, mânasız ve faydasız geçirilen, tüketilen bir süreden ibarettir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Âhirete inanmayanlar için ise, can yakıcı bir azap hazırladığımızı haber verir.
İsrâ Suresi 10. Ayet
İsrâ Suresi 10. Ayet Tefsiri
◾ Kur'an'ın asıl işlevi, insanlık için bir rehber olması, "en doğru olan"a götürmesidir. "En doğru olan"la ilgili açıklamalar genellikle şu noktada toplanmaktadır: En doğru olan, öncelikle İslâm dini, yani onun temel öğretisi olan doğru itikad, güzel ameldir. Bu ikisini gerçekleştiren de Allah tarafından ödüllendirileceği için Kur'an aynı zamanda bu büyük ecri kazanmaya vesiledir. Öte yandan Kur'an âhirete inanmayanlara Allah'ın ağır bir azap hazırladığını da haber vermektedir ki, insanların doğruyu bulması için Kur'an'ın dikkat çektiği hususlardan biri de budur.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Sen Kur'an okuduğun zaman, seninle âhirete inanmayanlar arasına görünmez bir perde çekeriz.
İsrâ Suresi 45. Ayet
İsrâ Suresi 45. Ayet Tefsiri
◾ Kur'an okuduğun zaman seninle, âhirete inanmayanlar arasına gizli bir perde çekeriz.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın