Allah'ın (CC) sevmediği 6 huy
Hayat rehberimiz olan Kur'an-ı Kerim, Hak Teala'nın kelamıdır. Allah Resulü Hz. Muhammed (SAV) ise yürüyen Kur'an, güzel ahlakın hayat bulmuş halidir. İlahi mesajlarda Allah Teala insanoğlunun uzak durması gereken ve yakınlaşmasını istediği hasletleri belirtir. Bizlere düşen iyiliklere sımsıkı sarılıp kötü amellerden uzak kalmaktır. Bu minvalde Hak Teala'nın sevmediği 6 huyu araştırdık.
Giriş Tarihi: 20.10.2023
18:26
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024
10:12
Nankörlük: Nimeti reddetmek
🔸 Kıymet bilmemek ve nimeti reddetmek anlamlarına gelen nankörlük kavramı, şükür mefhumunun zıttıdır. İman nimetini zayıflatan, Hak Teala'ya karşı yüzümüzü yere eğen nankörlük bir müminin vasfı değildir.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Müminin durumu gıbta ve hayranlığa değer. Çünkü her hali kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece müminde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir bela gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur."
(Müslim, Zühd 64)
"Hiç kuşku yok ki Allah onların saklı tuttuklarını da açığa vurduklarını da bilmektedir. O, ululuk taslayanları sevmez."
Nahl Suresi 23. Ayet
Nahl Suresi 23. Ayet Tefsiri
◾ Müslüman olmak için öncelikle kalpten inanmak gerekir; oysa bilhassa putperestlerin kibir ve böbürlenme gibi kaba duyguları onların, Peygamber'in kendilerine bildirdiği konuları tarafsız ve samimi olarak düşünüp gerçeği bulmalarını ve bu suretle kalplerinin imana ulaşmasını engellemektedir. Âyette onların, gerek saklı tuttukları gerekse açığa vurdukları her türlü inanç, düşünce ve davranışlarının Allah'ın bilgisi dahilinde olduğu belirtilmekte, böylece dolaylı olarak bunların hesabını verecekleri bir yargılama zamanının geleceği uyarısında bulunulmaktadır.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Ululuk taslamak: Büyüklenmek
🔸 Ululuk taslamak aynı zamanda kibirlenmek ve büyüklenmek anlamlarına da gelir. Bilinen ilk kibirlenme şeytana ait olduğu için bu eylem Allah Teala tarafından sevilmez.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları küçümsemektir."
(Müslim, İman 147 - Ebu Davud, Libas 26 - Tirmizi, Birr 61)
"Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez. "
A'râf Suresi 55. Ayet
A'râf Suresi 55. Ayet Tefsiri
◾ Yukarıda bir tek âyette Kur'an'ın ulûhiyyet öğretisi veciz bir şekilde verildikten sonra bu iki âyette, tam yeri gelmişken, insanlara çok önemli iki hatırlatma yapılıyor: a) 55. âyette insanlardan, rablerine yakarır bir tarzda, gizli gizli veya alçak sesle dua etmeleri istenmekte; Allah'ın, aşırı gidip buyruğundan çıkanları, bu cümleden olmak üzere duada yakarış ve gizlilik sınırını aşanları sevmediği bildirilmekte; bu suretle, hadiste "ibadetin özü" diye nitelenen (Tirmizî, "Du'â", 1) dua münasebetiyle insanın rabbi ile ilişkisine bir disiplin getirilmektedir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
🔸 Sınırları aşmak manasına gelen had aşmak , Allah Teala'nın insanlar için belirlediği çizgileri geçmek ve Allah'ın (CC) gazabını çekmek gibi manaları zımmında barındırır.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Söz ve davranışlarında ileri gidip haddi aşanlar helak oldular."
(Müslim, İlim 7 - Ebû Dâvûd, Sünnet 5)