Arama

Allah'ın mümin kuluna verdiği ilham: Muvafakat-ı Ömer

İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer, Resul-i Ekrem'in en yakın dostlarından biriydi ve Peygamberimiz çeşitli konularda sık sık onunla istişare ederdi. Hz. Ömer, İslam'ın hükümleri konusunda ileri görüşlülüğü ile ön plana çıkmış, onun bu özelliği nazil olan ayetlerle teyit edilmiş; bu ayetler "Muvafakat-ı Ömer" olarak adlandırılmıştı. İslam dinindeki bazı hükümler konusunda ileri görüşlülük gösteren Hz. Ömer'in firasetine oğlu Abdullah da "dediği mutlaka çıkar" şeklinde işaret etmişti. Allah'ın mümin kuluna verdiği ilhamla Hz. Ömer'in daha nazil olmadan evvel temenni ettiği o ayetler…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 16
İLHAM VE FİRASET MÜMİNİN VASIFLARINDANDIR
İLHAM VE FİRASET MÜMİNİN VASIFLARINDANDIR

Muvafakat-ı Ömer olarak anılan ayetler kimi zaman "keramet" olarak anılmış; ancak İslam âlimleri bu olayı müminin alametlerden hareketle hüküm çıkarması anlamına gelen "firaset" olarak nitelemişlerdir.

Zira Hz. Osman'ın yanına gelen bir kişinin gelmeden önce mahreme baktığını anlaması üzerine o şahsın, "Hz. Peygamber vefat ettikten sonra vahiy ile mi karşılaşıyorum!" diye hayret etmesini ve Hz. Osman'ın "Bu vahiy değil firasettir" demesini firasetin mümkün ve meşru olduğuna delil saymışlardır.

(x) "Bir mucize: Fil Vakası" videomuzu izlemek için tıklayın.

  • 5
  • 16
‘ÜÇ DİLEĞİM ALLAH’IN VAHYİNE UYGUN GELDİ’
‘ÜÇ DİLEĞİM ALLAH’IN VAHYİNE UYGUN GELDİ’

Abdullah bin Ömer, babasının faziletini anlatırken "Babam Ömer bin Hattab, bir konuda "Ben onu şöyle zannediyorum" desin de, aynen çıkmadığı vaki olmasın, mutlaka çıkar" şeklinde ferasetine işaret eder. Bu açıdan ilham ile firaset, müminin vasıflarındandır.

Nitekim Hz. Ömer'in "Üç şey hakkındaki dileğim Allah'ın vahyine uygun geldi" (ben Rabbime muvafakât ettim) sözü bunu destekler. Bu rivayette Hz. Ömer şu üç hususu anlatır:

  • 6
  • 16
‘MUVAFAKAT-I ÖMER’ OLARAK ANILAN AYETLER
‘MUVAFAKAT-I ÖMER’ OLARAK ANILAN AYETLER

"Ya Resulallah! Kâbede'ki "Makam-i İbrahim"i namazgâh (tavaftan sonra iki rekât namazın burada kılınmasını veya dua edilmesini) kabul etseniz, dedim.

Bunun üzerine Bakara suresinin 125. ayeti "Siz de İbrahim'in makamından bir namaz yeri edinin, orada namaz kılın" şeklinde ayet nazil oldu."

(x) Hz. Ömer'in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?

"Ya Resulallah! Huzurunuza iyi niyetli veya fasık kişiler gelip sizlerle (veya hanımlarınızla) görüşebiliyorlar. Hanımlarınıza söyleseniz de (ihtiyaten) örtünseler dedim.

Bunun üzerine Ahzâb suresinin 59. ayeti "Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle örtülerini üzerlerine alsınlar" şeklinde hicab ayeti nazil oldu."

Peygamberimizin hanımları bir defasında kendisine kıskançlık göstermede ittifak etmişler ve megafir koktuğunu belirterek nereden geldiğini sormuşlardı.

Peygamberimiz, Zeyneb bin Cahş'ın yanında bal yediğini belirtmişti. Hz. Ömer ben bu hadiseyi duyunca kadınların yanına giderek:

"Ey kadınlar! Ya bu hırçınlığınızdan vazgeçin yahut Allah, sizin yerinize daha hayırlı hanımlar verir" demiş ve Tahrim suresinin 5. ayeti olan "Eğer o sizi boşayacak olursa belki de Rabbi ona sizden daha hayırlısını verir" hükmü nazil olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN