Arama

Allah'ın yasakladığı huy: Kibir

Allah Teala insanların gururunu kıracak her fiiliyatı yasaklamıştır. Hak Teala'nın bu minvalde yasakladığı kibir, cimrilik, katı kalplilik ve kabalık kötü hasletlerdir. Eğer önlem alınmazsa bu kötü hasletler insan için büyük bir felaket oluşturur. Alçak gönüllülüğün zıddı olan kibir, insanı felakete götüren, Allah'ın (CC) yasakladığı kötü bir huydur.

📌 Efendimiz (SAV) bir hadis-i şeriflerinde, "Size Cehennemliklerin kimler olduğunu haber vereyim mi? Bütün katı kalbli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir." buyurarak cehennemlikleri tasvir eder.

(Buhari, Edeb 61, Müslim, Cennet 47, Tirmizi, Cehennem 13, İbn-i Mace, Zühd 4)

Efendimizin hadis-i şeriflerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

📌 Kötü ameller insanın ferasetini bağladığı gibi onun hafazanallah cehennemlik olmasına da (tabi ki her şeyi Allah (cc) bilir) neden olabilir. Kibir de bu kötü huylardan birisidir. Çünkü insan inandığı müddetçe üstündür. Bu üstünlük de kafirlere karşıdır. Müminler arasındaki üstünlük ancak takva iledir. Muttaki olanlar da kibirden uzak dururlar.

Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlere göre insanların zayıf yönleri

"Onlar, kendilerine ulaşmış kesin bir kanıt olmadan Allah'ın âyetleri hakkında tartışmaya girişirler. Bu tutum, gerek Allah yanında gerekse inananlar yanında büyük bir nefrete sebep olur. Allah, kendini beğenmiş her zorbanın kalbini işte böyle mühürler."

Mü'min Suresi 35. Ayet

Mü'min Suresi 35. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın

Mü'min Suresi 35. Ayet Tefsiri

◼ "Büyüklük taslayan, kendini beğenmiş" anlamına gelen mütekebbir de saçma ve küstahça bir benlik duygusuyla Allah, peygamber ve vahiy karşısında bile gurur ve kibir taslayan, bu sebeple de peşin bir red ve inkâr tavrına kendini kaptıran inkârcı kişiyi ifade eder. "Zorba" diye çevirdiğimiz cebbâr ise bu bağlamda anılan üç olumsuz ruh halinin bir bakıma sonucu olmak üzere zalim, baskıcı ve despotça davranış ve uygulamalar sergileyen kişi ve yönetime işaret eder."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Ayetler ışığında Şeytanın Hileleri

"Onlara, "İçinde ebedî olarak kalacağınız cehennemin kapılarından girin içeri!" denilecek. (Vaktiyle) ululuk taslamış olanların kalacağı (bu) yer ne kötü!"

Zümer Suresi 72. Ayet

Zümer Suresi 72. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın

Zümer Suresi 72. Ayet Tefsiri

◼ "Âhiretteki adaletli yargının sonucu, münkir ve mücrimlerin cezalandırılmak üzere cehenneme; âyetteki deyimiyle müttakilerin yani Allah'a saygı duyup hükümlerini çiğnemekten sakınmaya özen göstermiş müminlerin de cennete gönderilmesidir. Cehennem bekçilerinin, oraya getirilenlere soracakları soruya dair kınama mahiyetindeki ifadeler, aslında bu dünyada henüz ellerinde fırsat bulunanlar için dolaylı bir uyarı maksadı taşımaktadır."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kur'an-ı Kerim'de zulüm ile ilgili ayetler

"Hiç kuşku yok ki Allah onların saklı tuttuklarını da açığa vurduklarını da bilmektedir. O, ululuk taslayanları sevmez."

Nahl Suresi 23. Ayet

Nahl Suresi 23. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın

Nahl Suresi 23. Ayet Tefsiri

◼ "İşte burada müşriklerin âhirete de inanmadıkları bildirilmekte, ayrıca şu hususlara da işaret edilmektedir: Müslüman olmak için öncelikle kalpten inanmak gerekir; oysa bilhassa putperestlerin kibir ve böbürlenme gibi kaba duyguları onların, Peygamber'in kendilerine bildirdiği konuları tarafsız ve samimi olarak düşünüp gerçeği bulmalarını ve bu suretle kalplerinin imana ulaşmasını engellemektedir."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Zikir hakkında ayetler

"Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır."

Lokmân Suresi 19. Ayet

Lokmân Suresi 19. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın

Lokmân Suresi 19. Ayet Tefsiri

◼ "Âyetteki "İşte bunlar, kararlılık gerektiren işlerdendir" ifadesi, bu müsbet davranışların, kulluktaki kemali gösteren birer örnek olduğunu, hayatın şartları içinde yerine getirilmesi gereken böyle daha başka yüksek davranışlar da bulunduğunu gösterir. 18-19. âyetlerde ise kaçınılması gereken olumsuz davranışlardan örnekler verilmektedir. Bu örneklerin, özellikle kendini beğenmişlerin, başka insanları aşağılayıcı tutumlarından seçilmiş olması ve bunların Allah sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunulması, Kur'an'ın insan onuruna verdiği değeri yansıtması bakımından özellikle dikkat çekicidir."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Mutaffifin suresinden Müslümanlara öğütler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN