Allah'ın yasakladığı huy: Kibir
Allah Teala insanların gururunu kıracak her fiiliyatı yasaklamıştır. Hak Teala'nın bu minvalde yasakladığı kibir, cimrilik, katı kalplilik ve kabalık kötü hasletlerdir. Eğer önlem alınmazsa bu kötü hasletler insan için büyük bir felaket oluşturur. Alçak gönüllülüğün zıddı olan kibir, insanı felakete götüren, Allah'ın (CC) yasakladığı kötü bir huydur.
Giriş Tarihi: 10.04.2022
11:06
Güncelleme Tarihi: 10.04.2022
11:26
"Hiç kuşku yok ki Allah onların saklı tuttuklarını da açığa vurduklarını da bilmektedir. O, ululuk taslayanları sevmez."
Nahl Suresi 23. Ayet
Nahl Suresi 23. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın
Nahl Suresi 23. Ayet Tefsiri
◼ "İşte burada müşriklerin âhirete de inanmadıkları bildirilmekte, ayrıca şu hususlara da işaret edilmektedir: Müslüman olmak için öncelikle kalpten inanmak gerekir; oysa bilhassa putperestlerin kibir ve böbürlenme gibi kaba duyguları onların, Peygamber'in kendilerine bildirdiği konuları tarafsız ve samimi olarak düşünüp gerçeği bulmalarını ve bu suretle kalplerinin imana ulaşmasını engellemektedir."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Zikir hakkında ayetler
"Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır."
Lokmân Suresi 19. Ayet
Lokmân Suresi 19. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın
Lokmân Suresi 19. Ayet Tefsiri
◼ "Âyetteki "İşte bunlar, kararlılık gerektiren işlerdendir" ifadesi, bu müsbet davranışların, kulluktaki kemali gösteren birer örnek olduğunu, hayatın şartları içinde yerine getirilmesi gereken böyle daha başka yüksek davranışlar da bulunduğunu gösterir. 18-19. âyetlerde ise kaçınılması gereken olumsuz davranışlardan örnekler verilmektedir. Bu örneklerin, özellikle kendini beğenmişlerin, başka insanları aşağılayıcı tutumlarından seçilmiş olması ve bunların Allah sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunulması, Kur'an'ın insan onuruna verdiği değeri yansıtması bakımından özellikle dikkat çekicidir."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Mutaffifin suresinden Müslümanlara öğütler
"Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma! Ne yeri yarabilir ne de dağlarla boy ölçüşebilirsin."
İsrâ Suresi 37. Ayet
İsrâ Suresi 37. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın
İsrâ Suresi 37. Ayet Tefsiri
◼ "On ikinci ödev büyüklük taslamaktan sakınmaktır. Âyet bunu "Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma!" diye ifade eder. Çünkü bu boş kuruntudan başka bir şey değildir. Resûlullah, kibrin ne kadar kötü bir huy olduğunu vurgulamak üzere, kalbinde zerre kadar kibir bulunanın cennete giremeyeceğini bildirmiştir (Müslim, "Îmân", 147-149; Müsned, I, 399, 412, 416, 451). Gerçekten değerli, akıllı, bilgili ve erdemli insanlar daima alçak gönüllü, ağır başlı olurlar."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kur'an-ı Kerim'de kadınlar hakkında ayetler
"Âyetlerimize yürekten inananlar ancak o kimselerdir ki, bunlarla kendilerine öğüt verildiğinde büyüklük taslamadan secdeye kapanırlar ve rablerini hamd ile tesbih ederler."
Secde Suresi 15. Ayet
Secde Suresi 15. Ayetin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın
Secde Suresi 15. Ayet Tefsiri
◼ "İnkârcıların hakikatleri açık seçik gördükten sonra "Artık kesin olarak inandık" diyeceklerini, ama bunun Allah katında bir değer taşımayacağını bildiren âyetleri takiben, kimlerin gerçek mânada iman etmiş sayılacakları açıklanmakta, bu kapsamdakilerin övgüye lâyık hallerinden ve kendileri için hazırlanan nimetlerin eşsizliğinden söz edilmektedir. Buna göre gerçek müminler Allah'ın âyetlerine sırf O'nun katından gelmiş olduğu için teslimiyet gösterenlerdir."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kur'an-ı Kerim'e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir
"Ne Mesîh Allah'ın bir kulu olmaktan geri durur ne de yakın melekler. Büyüklenerek O'na kulluktan geri duranların hepsini Allah, yakında huzuruna toplayacaktır. İman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlara Allah ecirlerini tam olarak verecek ve lütfundan onlara daha fazlasını da ihsan edecektir. Kulluğundan yüz çevirenlere ve kibirlenenlere gelince, onlara acı bir şekilde azap edecektir; bunlar kendileri için Allah'tan başka ne bir dost ne de bir yardımcı bulabileceklerdir."
Nisâ Suresi 172 ve 173. Ayetler
Nisâ Suresi 172 ve 173. Ayetlerin mealini okumak ve dinlemek için tıklayın
Nisâ Suresi 172 ve 173. Ayetler Tefsiri
◼ "Müşrikler, "melekler Allah'ın kızlarıdır" diyorlar (Nahl 16/57), hıristiyanlar da Îsâ Mesîh'in Allah'ın oğlu olduğunu ileri sürüyorlardı. Bu iki iddianın reddinde kullanılan delil, meleklerin ve Îsâ'nın davranışlarından hareket eden vâkıa delilidir; çünkü gerçekte olan, fiilen gerçekleşen şey, gerek meleklerin ve gerekse Hz. Îsâ'nın Allah'a kulluk ve ibadet ettikleridir. Melekler bunun için var edilmişlerdir, Hz. Îsâ'nın Allah'a kulluk ve ibadetle ömrünü geçirdiği ise yalnızca Kur'an'ın nakli ile değil, İncil'deki açıklamalarıyla da sabittir (meselâ bk. Matta, 4/8-10). Allah ibadet eden değil, kendisine ibadet edilendir; melekler ve Hz. Îsâ da Allah'a ibadet ettiklerine göre bunların ne tanrı ne de O'nun oğlu veya kızı olmaları mümkündür."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın