Arama

Amvas Vebası İslam tarihini nasıl değiştirdi?

Veba, tarih boyunca pek çok insanın can kaybına yol açan, coğrafyaların kaderini, savaşların seyrini değiştiren salgın bir hastalıktır. Batı dünyasında "kara ölüm" olarak adlandırılan veba, İslam tarihinin ilk dönemlerinde tehlikeli boyutlara ulaşmış; 200 yıl boyunca zaman zaman etkisini gösteren bu salgın, pek çok Müslüman'ın yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. O salgınlardan biri de Amvas Vebası'ydı. İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde baş gösteren Amvas Vebası, İslam tarihini adeta yeniden şekillendirmişti. Peki, Hz. Ömer veba salgınında ne tür önlemler almıştı? Amvas Vebası İslam tarihinin seyrini nasıl değiştirdi?

  • 11
  • 17
‘EBU UBEYDE ÖLÜM YOLUNDA’
‘EBU UBEYDE ÖLÜM YOLUNDA’

Hz. Ömer, Medine'ye döndükten sonra bir mektup yazarak önemli bir iş nedeniyle, Ebû Ubeyde bin Cerrâh'ı başkente çağırdı. Ebû Ubeyde, bunun kendisini Suriye'den uzaklaştırmaya yönelik bir tedbir olduğunu anlayarak, teklifi geri çevirdi.

Eline ulaşan Ebû Ubeyde'nin red mektubunu gözyaşları içinde okuyan Hz. Ömer, kendisine sorulan "Ebû Ubeyde vefat mı etti?" sorusuna "Hayır, ama o ölüm yolunda" diye cevap verdi.

  • 12
  • 17
EBU UBEYDE VEBA SALGINI NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ
EBU UBEYDE VEBA SALGINI NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ

Yine bir mektup kaleme alan Halife, Ebû Ubeyde'den en azından bir tedbir olarak insanları bulundukları sıcak ve rutubetli mahallerden serin dağlara çıkarmasını istedi. Ancak Ebû Ubeyde bin Cerrâh'ın ömrü, bu tavsiyeyi uygulamaya yetmedi.

Ebû Ubeyde, ilk Müslümanlardandı ve Hz. Peygamber'den sonra halifeliğe aday gösterilenlerden biriydi. Yine Hz. Ömer vefatında, eğer Ebû Ubeyde yaşasaydı halifeliği ona bırakacağını ifade etmişti.

  • 13
  • 17
ÖMER’İN SALGINLA İLGİLİ ALDIĞI TEDBİRLER NELERDİ?
ÖMER’İN SALGINLA İLGİLİ ALDIĞI TEDBİRLER NELERDİ?

Hz. Ömer, salgınla alakalı birçok tedbiri uygulamaya soktu. Irak ve Mısır'dan bölgeye yiyecek ve gıda takviyesi gönderilmesini emretti. Yine bölgeye giden etlerin kurutulmuş şekilde insanlara dağıtılmasını istedi.

Hastalıktan dolayı evinden çıkamayan insanların bizzat evlerine yemek götürülmesine dair bir kararname yayınladı.

  • 14
  • 17
‘YAŞADIKÇA HEP İDARECİ OLMALIDIR’
‘YAŞADIKÇA HEP İDARECİ OLMALIDIR’

Ebû Ubeyde, vefatından önce ilk Müslümanlardan Muâz bin Cebel'i yerine bırakmıştı. Muâz bin Cebel'in de salgına bakışı Ebû Ubeyde ile aynı görüşteydi. Kısa süre sonra Muâz bin Cebel'in çocukları ve hanımı, sonra da kendisi vefat etti.

Onun ölümünün ardından Suriye'nin yönetimi Amr bin Âs'ın uhdesinde kaldı. Amr bin Âs, siyasî zekâsıyla Araplar arasında övülen bir sahabeydi. Hz. Ömer onun hakkında "Yaşadıkça hep idareci olmalıdır" demişti.

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler

  • 15
  • 17
İNSANLARIN DAĞLARA YERLEŞMESİNİ SÖYLEDİ
İNSANLARIN DAĞLARA YERLEŞMESİNİ SÖYLEDİ

Amr bin Âs, insanların karşısına çıkarak onlara dağlara ve yüksek yerlere yerleşmelerini söyledi. O ve Hz. Ömer, hastalığı sıcaklıkla ilişkilendiriliyor, bu yüzden de serin ve havadar yerlere gidilmesinin iyi geleceğini öngörüyorlardı. Bu tedbir neticesinde veba bulaşmamış insanlar şehirden uzaklaştılar.

Son vebaya yakalanan da öldüğünde salgın ortadan kalktı. Ama ortada dehşet bir manzara vardı. Irak'a kadar yayılmış bir veba, İslam topraklarını kasıp kavuran bir kıtlık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN