Arama

Anadolu erenlerinden: Hz. Mevlana

Düşünceleriyle asırlardır insanlığa ışık tutan Mevlana, 66 yıllık ömründe "mutlak aşk"ın izini sürdü. Aldığı örnek eğitim, edindiği sağlam ilim topluma büyük bir sevgi, engin bir dünya görüşü olarak yansıdı. Mesnevi ve Divan-ı Kebir gibi büyük eserleri ile yüzyıllardır Müslümanlara farklı bir bakış açısı sundu. Sözleriyle, şiirleriyle insanın kendisiyle, yaratıcısıyla ve dış dünyadaki bütün varlıklarla barışık, huzurlu ve mutlu olmasını öğütlerdi.

  • 4
  • 10
Sufilikten önce müderrisliği ile öne çıkar
Sufilikten önce müderrisliği ile öne çıkar

💠 Mevlana Celaleddin'in sufilikten önce müderrisliği ile öne çıkmıştır.

📌 Zahiri ve batini ilimleri kendinde toplamış olduğundan dolayı kendisine zülcenaheyn iki kanatlı denir.

💠 Zülcenaheyn olması eserlerde şöyle nakledilir; Mevlana babası tarafından Seyyid Burhaneddin Muhakkik Et-Tirmızı'ye emanet edilir.

💠 Babasının vefatından sonra Tırmızi maddi ilimlerde yetkin olan Mevlana 'ya; "Baban çift kanatlı idi sen de çift kanatlı ol" demesiyle Mevlana manevi ilimlere yönelir.

💠 Mevlana'nın Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecalis-i Seba, Mektuplar adında eserleri bulunur.

💠 Mesnevi eserinde şöyle bir hikayeye yer verilir:

Dergaha yeni gelen sufi için onun eşeği satılarak sema meclisi düzenlenir. Sema meclisi yapılırken sufilerin başı, kendini kaptırır ve eşek gitti demeye başlar. Tüm sufiler onu taklit eder. Daha sonra eşeğini soran misafir sufiye, hizmetlisi; 'Eşeğin satıldığını söylemek için size geldim fakat kendinizden geçmişcesine eşek gitti diyordunuz.' Bu durumu öğrenen yeni sufi, "lanet olsun kör taklide" der.

💠 Bu hikayeden şu sonuca ulaşılır; Öğrenme taklitle başlar, fakat taklit körü körüne olmamalı, bilinçli bir taklit sonrası tahkike geçmelidir. Bu tahkiki hali nasip eden de Allah'tır.

Mevlana hakkında ne dediler?

  • 6
  • 10
Mevlana'ya göre ilahi aşka ulaşmanın yolu
Mevlana’ya göre ilahi aşka ulaşmanın yolu

💠 Hz. Mevlana, insanın nebevi sünneti kendi hayatında samimi olarak gerçekleştirmesiyle ilahi aşka ulaşacağını söyler. Farklı alimlerin ilahi aşka ulaşmada kendi tarzları vardır. Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, İbn-ul Arabi her biri aynı yolun ayrı akan çeşmeleridir.

💠 İnsanlık manevi aşka, günümüze kadar bu gibi Allah dostu velilerin kendi ömürlerini Efendimiz'in (AS) öğretisine vakfedip yaşamalarıyla nail olmuşlardır.

  • 7
  • 10
Mesnevi nasıl yazıldı?
Mesnevi nasıl yazıldı?

Vav Tv'de Doç Dr. Eşref Altaş'ın sunumuyla yayın hayatına başlayan Göğerenler'in programının ilk konuğu Prof Dr. Hayri Kaplan Mesnevi'nin yazılışı hakkında şu bilgileri aktardı:

💠 "Mevlana'ya Mesnevi'yi Hüsametttin Çelebi yazdırır. İmla üsulu ile yazılır. Mevlana söyler, Hüsamettin Çelebi yazar. Eski sûfi şairlerde uygulanan gelenek neyse o şekilde yazılır.

💠 Biliyorsunuz eski şairlerimizin çoğu sûfidir veya eskiden sûfilerin hemen hemen hepsi şiir söylemiştir. Her birinin bir divanı olmaz, zaten. Divan da kelime anlamıyla onların şiirlerinin bir araya getirildiği yerdir. Fakat bu mecmuaları kimileri hayattayken dinleyen öğrencileri ya da etrafında sohbetine katılan kişiler ellerinde hazır divit, hokka ve kağıda bunu hemen dercediyorlar."

Programın tamamını izlemek için tıklayınız...

🔸 "Neden yazmak için böyle acele ediyorlar? Çünkü ikinci, üçüncü, dördüncü bir kişide tekrar söz konusu olduğunda şiir değişebiliyor. Fakat şiirler farklı kişiler tarafından da kaydedilebildiği gibi bizim mesnevi örneğinde de olduğu gibi düzenli planlı bir şekilde icra edildiğinde, ki araya fasılalar da girmiş olmakla birlikte, tek bir kişi tarafından da kaydedilebilir. Özellikle bizim sûfi şairlerimizin divanları bu şekilde yani çoğunlukla tek bir kişinin derlemesi sayesinde oluşmuştur.

🔸 O yüzden arada kayıplar da vardır. Mesela Divan-ı Kebir'de nüsha farklılıkları sayı itibariyle o kadar fazla ki kimi Divan-ı Kebir otuz bin küsür, ki kimi Divan-ı Kebir elli bin küsür… Divanları da bu kaydeden kişiler ya hergün günü gününe onu not ederek kronolojik olarak sıralayabilir: Ama bu çok nadirdir. Onun yerine divandaki şiirlerin daha kolay ezberlenmesi ve bulunması amacıyla son harflerine göre eliften başlayıp yeye kadar sıralayabilirler. Fakat bu durumda da bir yanlış anlama ya da okuyanlar tarafından yanlış yorumlama ortaya çıkabiliyor. O sufinin ilk dönemlerde, ilk manevi hallerde yaşadıkları dolayısıyla söyledikleriyle artık son dönemlerinde veya kemâle erdiği durumlarda söyledikleriyle kronolojiyi takip edemiyoruz."

Mevlana'nın Mesnevi-i Şerif'inin ilk 18 beyiti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN