Arama

Anadolu Selçuklu mirası: Burmalı Minare Camii

Ülkemiz geçmişten günümüze birçok medeniyete, devlete ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır. Bu topraklara birbirinden eşsiz mimari eserler inşa edilmiş ve bugüne ulaşması için büyük çabalar sarf edilmiştir. Bunlardan biri de Amasya'da bulunan Burmalı Minare Camii. Peki, ne zaman, kim tarafından yapılmış? İşte, bu tarihi camiye dair merak edilenler...

AMASYA'DA ANADOLU SELÇUKLU İZLERİ

🔹 Burmalı Minare Camii ve hikayesini anlatmadan evvel, Anadolu Selçuklu devletinin Amasya'da hangi dönemler hüküm sürdüğüne bir göz atalım.

🔹 Tarihler 1071'i gösterdiğinde Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu topraklarına egemen olunmuştur. Bu tarihten itibaren de başta Amasya, Tokat olmak üzere bu şehirlerde mimari eserler inşa edilmiştir.

🔹 II. Gıyaseddin Keyhüsrev ve Alaaddin Keykubat gibi Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli ve oldukça güçlü isimleri başta Konya olmak üzere; Sivas, Kayseri, Niğde, Tokat, Amasya illerimizde bizlere miras olarak kıymetli eserler bırakmışlardır.

🔹 İşte, bunlardan biri olan Burmalı Minare Camii, Selçuklu Sultanı Keykubad oğlu Gıyâseddin II. Keyhusrev'in emirlerinden Ferruh b. Selçuk tarafından inşa ettirilmiştir.

Gıyâseddin II. Keyhusrev kimdir?

II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu Sultanı olmuş isimdir. Hüküm sürdüğü dönemde pek çok sosyal, bilimsel ve dinî kurum kurulmuş, büyük mimarlık eserleri inşa edildi.

Çiniyle bezeli cami: Gökmedrese

MAHKEME CAMİİ OLARAK DA BİLİNİYOR

🔹 Evvela ahşap olarak inşa edilen cami, 1590 yıllarında yaşanan depremde ardından 1602'deki yangında büyük hasar gördüğü Amasya'da bulunan belgelerde geçmektedir.

🔹 Aynı zamanda Mahkeme Camii olarak da bilinen yapı, zaman içinde pek çok yıkım yaşamıştır. Hacı Ahmed Efendi tarafından onarımdan geçirilen camiye, taştan bir minare yaptırılmıştır.

📍 BURMALI MİNARE CAMİİ

🔹 Onarımın ardından, Hıfzızâde Hacı Osman Fâik Efendi camiye bitişik bulunan türbenin üst katını kütüphane haline getirmiş, ancak daha sonra buradaki kitaplar dağıtılmıştır.

🔹 1646 yılında Amasya'ya yolu düşen Evliya Çelebi, caminin ahşap çatılı, ahşap minareli olduğundan bahsetmiştir. Hatta bir de "hücre içindeki tabutlarında bittamam endamlarıyla duran birçok kadidler" bunları aktarmıştır.

Dostluğun ve kardeşliği simgesi: Şirvanlı Camii

🔹 Zaman içinde geçirdiği onarımlardan sonra yine yalnızlığa terk edilen cami, 1930'lu yıllarda Ziraat Bankası'nın tarım aletleri ambarı olarak kullanılmıştır.

🔹 1962'de esaslı surette tamir edildiği gibi minaresi tamamlanmış ardından uygun koşullar sağlandığında ise ibadete açılmıştır. Kısaca en son halini bahsi geçen sene içinde aldığını söyleyebiliriz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN