Anadolu'da bir Selçuklu izi: Mavi Medrese
Malazgirt Zaferi ile birlikte İslamlaşmaya başlayan Anadolu'nun bağrında İslam'ın en güzel nişaneleri bulunur. Milletimiz Resulullah'ın (SAV) "... Âlimler, peygamberlerin varisleridir..." hadisi gereğince medrese yapmaya, talebe yetiştirmeye büyük önem vermiştir. Sivas'taki silinmez Selçuklu izlerinden olan Gök Medrese yahut Mavi Medrese, bu anlayışın güzel bir karşılığıdır.
Giriş Tarihi: 20.06.2024
16:32
Güncelleme Tarihi: 20.06.2024
17:05
Evliya Çelebi'nin gözünden
🔹 İslam aleminin büyük gezgini Evliya Çelebi, Sivas seyahati süresince Mavi Medrese'ye de uğradı ve burada gördüklerini meşhur "Seyahatname "sinde anlattı.
🔹 Evliya Çelebi Gök Medrese 'yi kale gibi kapısı olan, derslik ve yataklık olmak üzere seksen e yakın odası olan, iki katlı; yazın üst, kışın alt katın kullanıldığı bir medrese olarak tasvir etti.
🔹 Muazzam bir görüntüye sahip olan ve her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Gök Medrese 1934 - 1967 yılları arasında müze olarak kullanılmıştı.
🔹 1978 yılında ilk restorasyon ve kazı çalışmaları yapılan Gök Medrese, 2021 'de sona eren geniş çaplı tamiratın ardından tekrar müze olarak açıldı.
🔹 Medrese'nin içerisinde ciddi bir müze mevcut. Müzede Şemsi Sivasi Türbesi 'nden alınan dokuma hırka, el yazması eserler, hat levhalar, madeni eserler , Sivas yöresine ait dokuma halı ve kilimler, Divriği Ulu Cami' ye ait çini küre ile restorasyon sırasında araştırma kazılarında bulunan çini parçaları, ardıç kazıklar sergileniyor.
İSLAMİ İLİMLERİN ORTAYA ÇIKIŞI
🔹 İslam'ın ilim cephesini temsil eden, Anadolu'daki en güzel simge lerden olan Mavi Medrese ya da daha çok bilinen adıyla Gök Medrese, Selçukluların Anadolu'daki silinmez izlerinden biri.
🔹 753 yıl evvel inşa edilen medrese, zamanında pek çok alim yetiştirerek İslam kültür ve medeniyetine hizmet etti. Günümüzde her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.