Arama

Anadolu'nun en eski çivisiz camileri

Tarih boyunca Müslümanların toplanma, karar alma, ibadet ve sosyalleşme mekanı daima camiler oldu. İnşa edildikleri toprakların ruhunu yansıtan mekanlar olan camiler, Müslümanlar için hayati derecede önemliydi. Bu sebepten dolayı ahşap, taş, mermer başta olmak üzere 1071 tarihinden itibaren Anadolu'da binlerce cami yapıldı. Anadolu topraklarında göze en güzel gelen, geçiciliği en çok simgeleyen ise ahşap camilerdi. Sizler için Anadolu'da en eski ahşap camileri araştırdık.

  • 7
  • 10
Elmalı Köyü Camii
Elmalı Köyü Camii

💠 Bursa, İznik'te 1884'de 93 adet meşe ağacından yapılan ahşap cami, Elmalı Köyü Camii olarak biliniyor. Camiyi yapanlar ise Trabzonlu ustalar...

💠 93 Harbi olarak bilinen 1876 Osmanlı-Rus Harbi sırasında Batum'dan göçen Müslümanların İznik'teki Samanlı Dağı kırsalına yerleşmeleri ile cami inşa edildi.

562 YILLIK ÜSTÜ AÇIK CAMİ

💠 Elmalı Köyü Camii tamamen çivisiz olarak çentik yöntemiyle inşa edilir. Bu yönüyle cami misafirlerine sanki Bursa'da değil de Doğu Karadeniz'de izlenimi veriyor.

💠 1947 yılında camiye ufak bir ekleme yapılsa da Elmalı Köyü Camii orijinalliğinden bir parça dahi kaybetmez. 2014 yılında geniş çaplı bir tamirden geçen cami günümüzde güzel bir ibadethane olarak misafirlerini ağırlıyor.

  • 9
  • 10
Bekdemir Çivisiz Camii
Bekdemir Çivisiz Camii

💠 1596 yılında Lâdikli Hacı Abdurrahman tarafından yaptırılan eser, mihrabındaki bal petekleriyle meşhur. 1877 tarihinde kök boya ile kalem işleri yapılmış.

💠 Meşe ağacı yontularak yapılan cami içinde bitki motifleri ve geometrik desenler yoğunlukta. Cami temelde dört ayrı taşın üzerinde inşa edilmiş.

LONDRA'DAKİ KAYIP OSMANLI CAMİ

  • 10
  • 10

💠 Köyün sözlü hafızasında yer aldığına göre eskiden caminin mihrabında özel bir bölme varmış ve bu bölmeye arılar gelerek bal yaparmış.

💠 Bu ballar satılarak caminin tüm ihtiyaçları karşılanırmış. Samsun'un Kavak ilçesinde bulunan cami ahşabın en güzel hallerini ziyaretçilerine sunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN