Anadolu'nun "İbn-i Sina"sı Aydınlı Hacı Paşa
14. yüzyıl İslam dünyasının en tanınmış alimlerinden ve hekimlerinden biri olan Aydınlı Hacı Paşa, Anadolu'nun İbn-i Sinası olarak anılır. Nitekim, tıp ilminin Osmanlı coğrafyasında gelişmesine ön ayak olan alimlerden biridir. Aynı zamanda kelam alimi ve müfessir de olan Hacı Paşa'ya ve tıp eserlerine dair bilgileri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 12.05.2020
15:29
Güncelleme Tarihi: 02.08.2022
11:17
◽ Şifaü'l-Eskam ve Devaü'l- Alam : Tıp konusunda en ünlü eseri olup Anadolu'da Türk hekimleri tarafından çok itibar görmüştür. Eser, dört makale olarak tertip edilmiştir. Birinci makalede nazari ve ameli tıp bilgileri , ikinci makalede yiyecek ve içeceklerden ve basit ilaçlardan , üçüncü makale bütün organlara arız olabilen hastalıkların, dördüncü makale ise genel hastalıkların sebep, belirti ve tedavilerinden bahsedilir.
İslam uygarlığındaki hastaneler hakkında 20 ilginç bilgi
◽ Usulu-ü Hamse: Sağlığı korumak, mizacı düzeltmek, bulaşıcı hastalıkları ilaçla tedavi etmek için gerekli bilgileri verir.
Kitabü's- Sade ve'l- İkbal :1398'de Ayasluk'ta yazılmıştır. Şifaü'l- Eskam'ın özeti mahiyetindedir. 1507'de Türkçeye çevrilerek II. Bayezid'e sunulmuştur.
*Müntehab-ı Şifa: Şifaü'l- Eskam'dan özetlenerek Türkçe olarak telif edilmiş ilk tıp kitabıdır. Üç bölümden oluşan bu eserin birinci bölümünde iki baba halinde nazarî ve amelî tıp bilgilerine yer verilir; ikinci bölümde yiyecek, içecek ve ilaçlar, üçüncü bölümde hastalıklarla sebepler, teşhis ve tedavi yolları anlatılır.
Teshil : Müntehab-ı Şifa ile aynı tertip üzere yazılmakla beraber teshil biraz daha yüzeyseldir.
Bir şifa medeniyeti : Osmanlı