Arama

Ashab-ı Kehf olayı nedir?

Müslümanların kıssalarında olduğu kadar Hristiyanlık, Yahudilik ve hatta Hint kutsal kitaplarında da yaygın olarak anılan bir olaydır Ashab-ı Kehf. Putperest bir kavmin içinde Allah'ın varlığına ve birliğine inanan bir grup genç, bu inançlarını açıkça dile getirip putperestliğe karşı çıkmış, taşlanarak öldürülmekten veya zorla din değiştirmekten kurtulmak için mağaraya sığınmışlardır. Bir mağarada yıllar, belki de yüzyıllarca uyuduktan sonra tekrar uyandırılmışlardır. Peki, Kur'an-ı Kerim'de de zikredilen bu olay ne zaman, nerede gerçekleşmiştir? Ölümden sonra dirilişin bir örneği olan bu olay hakkında Kehf suresinde neler anlatılır? Mağaraya sığınanların gerçek sayısı bilinebilir mi?

  • 6
  • 15
GERÇEKTE KAÇ YIL UYKUDA KALDILAR?
GERÇEKTE KAÇ YIL UYKUDA KALDILAR?

300 yıla 9 ilâvesi, şemsî takvimle belirtilen sürenin kamerî takvime göre ifadesi olduğu tahmin edilmektedir.

Müfessirlerden bazıları, bu ayetteki ifadenin meseleyi aralarında tartışan grupların sözü olduğu görüşünü benimsemekte, gerçek süreyi sadece Allah'ın bilebileceğini bildiren ayetin de bunu gösterdiğini söylemektedir.

  • 7
  • 15
MAĞARADA ‘BİR GÜN KADAR’ UYUDUKLARINI SANDILAR
MAĞARADA ‘BİR GÜN KADAR’ UYUDUKLARINI SANDILAR

Mağarada "bir gün kadar" uyuduklarını sanan gençler, içlerinden birini gümüş bir para vererek yiyecek almak üzere şehre gönderirler.

Böylece onların durumuna muttali olanlar Allah'ın vaadinin hak olduğunu ve kıyametin mutlaka geleceğini anlarlar, mağaranın bulunduğu yere bir mescid yapmaya karar verirler.

  • 8
  • 15
ASHAB-I KEHF’İN SAYISI BİLİNEBİLİR Mİ?
ASHAB-I KEHF’İN SAYISI BİLİNEBİLİR Mİ?

Kur'ân-ı Kerîm, Ashâb-ı Kehf'in sayısı hakkında ihtilâf olduğunu bildirmekte, köpekleriyle beraber dört veya altı olduklarına dair tahminleri, Kehf Suresinin 22'nci ayetinde "karanlığa taş atma" diye nitelendirmektedir.

"Yedi kişiydiler, sekizincisi köpekleri idi" diyenler hakkında aynı ifade kullanılmadığına göre bu görüşün gerçeğe daha yakın olduğu düşünülmüşse de onların sayısını Allah'ın bileceğini belirten ayet, bu konuda fikir yürütmenin bir sonuç vermeyeceğini ortaya koymaktadır.

  • 9
  • 15
MAĞARANIN YERİ BİLİNMİYOR
MAĞARANIN YERİ BİLİNMİYOR

Kur'an'da mağaranın yeri bildirilmemekte ancak konumunun kuzey-güney istikametinde olduğu belirtilmektedir. Olayın ne zaman vuku bulduğu ve gençlerin adları hakkında da bilgi verilmemektedir.

Hadis kaynaklarında zikredilmeyen Ashâb-ı Kehf kıssası, tarih ve tefsir kitaplarında çeşitli rivayetler şeklinde geniş olarak nakledilmekte olup bu rivayetler ana hatlarıyla Hristiyan kaynaklarındaki tasvirlere uymaktadır.

  • 10
  • 15
ASHAB-I KEHF’İ ANLATAN BİR KİTABE Mİ VAR?
ASHAB-I KEHF’İ ANLATAN BİR KİTABE Mİ VAR?

Ashâb-ı Kehf'in isimleri ise dokuz kişi olarak, fakat Hristiyan kaynaklarında olduğu gibi farklı şekilde nakledilmekte köpeklerine de "kıtmîr" adı verilmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de Ashâb-ı Kehf ile birlikte anılan rakīm hakkında kaynaklarda birbirinden farklı görüşler yer almaktadır.

Bunun Ashâb-ı Kehf'in içinde bulunduğu vadinin veya dağın yahut memleketlerinin, hatta köpeklerinin adı olduğunu iddia edenlerin yanında, onların adlarının veya maceralarının yazıldığı bir kitâbe, bakır veya kurşun bir levha olduğunu söyleyenler de vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN