Arama

Asırlardır kapanmayan yara: Kerbela

Resul-i Ekrem Efendimizin (SAV) torunu Hz. Hüseyin'in (RA) ve yanında bulunanların şehit edildiği Kerbela olayı, İslam tarihindeki en yıkıcı hadiselerden birisidir. Tarihi etkilerinin yanında siyasi, hukuki, dini ve kültürel boyutlarda tarihi etkileyen Kerbela vakası, Hicri 10 Muharrem 61'de meydana geldi. Her sene 10 Muharrem'de anılan Kerbela, ümmet için kapanmaz bir yara, sıcak bir meseledir.

KUFE KARIŞIYOR

◾ Bu süreçte Yezid, Kufe Valisi Numan b. Beşir'i görevden alarak yerine Ubeydullah b. Ziyad'ı atadı. İbn Ziyad'ın ilk işi ise Müslim b. Akil'i idam ettirmek oldu.

Ubeydullah b. Ziyad kimdir?

648 - 686 yıllarında arasında yaşayan Ubeydullah b. Ziyad, özellikle Kerbela vakasındaki
davranışları sebebiyle tepki çeken bir Emevi valisidir.

◾ Müslim b. Akil'in öldürülmesine ses çıkarmadıkları için bu hadise esasında Kufelilerin ahitlerinde sadık olmadıklarını göstermesi bakımından çok önemliydi.

KERBELA OLAYINDAN SONRA HAYAT BULAN BİR KAVRAM: SEYYİDLİK

ZORLU YOLCULUK

◾ Bu sırada Hz. Hüseyin (RA) olaylardan habersiz bir şekilde Mekke'den Kufe'ye doğru harekete geçti. Bu yolculuğun başlangıcında sahabeden ve tabiinden bazı kişiler Kufeliler hususunda kendisini uyardı.

◾ Bilhassa İbn Abbas (RA) bu hususta çokça nasihat etse de Hz. Hüseyin (RA) maiyetiyle beraber Kufe'ye doğru harekete geçti. Bu yürüyüş vefatının ilk göstergesiydi.

İSLAM TARİHİNİN SİYASİ KIRILMA NOKTASI

BİR GARİP KARŞILAŞMA

◾ Bu yolculuk esnasında Hz. Hüseyin (RA) meşhur şair Ferezdak ile karşılaşarak ona şehir ve insanlar hakkında sorular sordu. Ferezdak ise bu durumu bir beyitle izah etti:

"İnsanların gönülleri senin, kılıçları ise ümeyyeoğullarının"

Ferezdak kimdir?

Asıl adı Hemmam b. Galib olan şair, Arap edebiyatının en meşhur isimlerindendir.
Daha çok hiciv türünde kaleme aldığı şiirleri ile bilinir.

*Bu olay Taberi V. Cilt 386. sayfada geçer.

ZORUNLU İSTİKAMET: KERBELA

◾ Hz. Hüseyin'in (RA) kafilesi Kadisiye'ye varmak üzereyken Hurr b. Yezid tarafından durduruldu. Bunun ardından kafile çembere alınarak Kerbela'ya doğru götürüldü. Kerbela'daki konaklamanın ikinci gününde komutan olarak Ömer b. Sad geldi.

Ömer b. Sad'a Medine'ye dönmek istediğini ileten Hz. Hüseyin (RA) olumsuz cevap aldı. Çünkü Sad b. Ömer, Ubeydullah b. Ziyad'ın emriyle Hz. Hüseyin'den (RA) Yezid için biat almak istiyordu.

ACININ ŞİİRE DÖKÜLMÜŞ HALİ: MUHARREMİYYE

SUSUZ GEÇEN GÜNLER

◾ Hz. Hüseyin (RA) bu durumu kabul etmedi ve bundan dolayı suya ulaşımları kesildi. Bu mesele Kerbela hadisesinin meydana gelmesinden üç gün önce cereyan etti.

Kerbela hadisesinin vuku bulduğu günün sabahına kadar ibadet eden Hz. Hüseyin'in (RA) bu halinden etkilenen Hurr b. Yezid küçük bir grupla Hz. Hüseyin'in (RA) saflarına katıldı.

KURRETÜ'L AYN-İ "HABÎB-İ KİBRİYÂ"SIN YÂ HUSEYN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN