Arama

Asr-ı Saadet'te Bayram

Bayramlar İslam aleminde rahmetin, bereketin, bir arada olmanın, dayanışmanın, beraberliğin en güzel yansımaları olarak görülmüştür. Resulullah (SAV) Efendimiz Müslümanların bayramları en güzel şekilde idrak etmelerini istemiş ve bu minvalde hareket etmiştir. Toplumsal manada çok önemli bir noktada olan bayramlar Müslümanların pek çok noktadan gelişimine katkı sağlar.

💠 Bayram namazı öncesinde gusül abdesti alan Resulullah (SAV), namaz için en güzel elbisesini giyerdi. Namaz sonrası evine dönerken farklı yolları tercih ederdi.

💠 Ayrıca Ramazan bayramında namaz için evden çıkmadan önce bir-iki hurma yerdi. Bu durum zamanla bayramlarda tatlı yeme ve dağıtma geleneğini doğurdu.

Türk lehçelerinde "bayram" kelimesinin karşılığı

💠 Peygamberimiz (SAV), ashabı ile normal hayatta görüştüğü gibi bayramlarda da onları evlerinde ziyarete gider, ikramlarını kabul ederdi. Kendisi de misafirlerine ikramda bulunurdu.

💠 Resul-i Ekrem (SAV), Müslümanlar arasında dargınlığı hoş görmezdi. Bayramları küslerin barışması için güzel bir sebep olarak görürdü. Zira Resulullah (SAV) buyurdu:

"Bir Müslüman'ın diğer Müslüman'a üç günden fazla dargın durması helal olmaz"

(Buhârî, Edeb, 57 - Müslim, Birr 23-25)

💠 Allah Resulü (SAV), hastaları ziyaret etmeye çok önem verirdi. Sahabilere bu hususu sıklıkla tembihler ve hasta ziyaretinin Müslümanlar için bir vazife olduğunu bildirirdi.

💠 Bayramlarda Resul-i Zişan (SAV), Müslümanların kabirlerini de ziyaret eder, duada bulunur ve buralardan ibret alınmasını, her an ölecek gibi yaşanmasını isterdi.

Türk lehçelerinde "Ramazan"

💠 Bayramların huzur, mutluluk ve sevinç günleri olduğunu ilan eden Hz. Peygamber (SAV) o günlerin kalabalıkla ve büyük bir coşku içinde kutlanmasını arzu ederdi.

💠 Mescid-i Nebevi'nin toprak zemini üzerinde bir grup Habeşlinin oynadığı mızrak kalkan oyunlarını hanımı Hz. Aişe (RANHA) ile birlikte seyredip Hz. Ömer'in (RA) müdahalesini de doğru bulmadığı bilinmekte.

💠 Resul-i Ekrem Efendimiz (SAV) bayramlarda sıla-i rahime çok dikkat eder, bu toplumsal hakikatin toplumda yerleşmesi için titiz ve özverili davranırdı.

Sıla-i rahim ne demek?

Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi.

💠 Zira akrabalık bağını sağlamlaştırmanın toplumsal aidiyet, kültürel zenginlik meselelerinde büyük önem arz ettiği için Müslümanlar olarak bu sünnet-i seniyyeye sıkıca sarılmalıyız.

Ramazan bayramı ne zaman

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN