Arama

Asr-ı Saadet'te kadın tabipler

Peygamberimiz (SAV) zamanında hanım sahabiler her sosyal alanda bulunmuş; ilimde, fıkıhta ilerlemiş ve kendilerine danışılır düzeye gelmişlerdi. Bilhassa sağlık alanında hekimelerin sayısı zaman içinde giderek artmıştı. Peki, Peygamberimiz (SAV) döneminde yaşamış kadın sağlıkçılar kimlerdi? Hangi hastalıkları tedavi ediyorlardı? Sizler için araştırdık.

Asr-ı Saadet'te kadın tabipler

🔸 Peygamber Efendimizin (SAV) yaşadığı dönemde her ne kadar erkek hekimler yaygın olsa da kadın hekimelerin varlığını da kaynaklardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda öğreniyoruz. Peygamberimiz (SAV) zamanında "eş-şifa" isimli şifacı hekimeler bulunurdu.

🔸 Birçoğu hanım sahabilerden oluşan hekimeler ebelikten iç hastalıklara kadar her hastalığı tedavi ederlerdi. İlk Müslüman hekimeler olarak, savaşa bizzat katılmış, yaralıların bakımını üstlenmiş kadın sahabiler yanında barış zamanı hastalara bakan ve ilaç uygulayan kadınlar da bulunmaktadır.

İbn-i Sina'dan hastalık rehberi

Şifa binti Abdullah (RANHA)

🔸 İslam'ın ilk yıllarında Müslüman hanım sahabilerden olan Şifa binti Abdullah (RANHA), Kureyş'in Adîoğulları kolundandır. Asıl adı Leyla olmasına rağmen hastaları tedavi etme konusundaki bilgisinden ve faaliyetlerinden dolayı "Şifa" ismiyle anılmıştır.

🔸 Hekimeliğin yanı sıra okuma yazma bilgisini de Medineli kadınlara öğreten Şifa (RANHA), Cahiliye dönemindeyken, remle denen bir cilt hastalığını rukye ile tedavi etmiş, bu konuda bahsi geçen bir isim olmuştur.

🔸 Dua ile tedavi, günümüzde de tamamlayıcı alternatif tıp yöntemleri içinde en çok başvurulan tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.

Remle ne demek?
Cilt kuruluğu hastalığına verilen isim.

Ümmü Umare (RANHA)

🔸 Ümmü Umare (RANHA), Hazrec kabilesinin Benî Neccâr koluna mensup hanım sahabe ve hekimedir. Savaşlarda gösterdiği cesaretle tanınan Ümmü Umare (RANHA), eşi Zeyd ve iki oğluyla II. Akabe Biatı'nda bulunmuş, Medineli ilk Müslümanlardan biridir.

🔸 Savaşlarda en önde yer alan ve Uhud'dan Hudeybiye'ye, Hayber'in Fethi'nden, Huneyn gibi birçok savaş ve fetih hareketlerine katılan Ümmü Umare (RANHA), özellikle Uhud, Huneyn ve Yemâme savaşlarında hekime olarak büyük hizmetlerde bulunmuştur.

Savaşlarda gösterdiği cesaretle tanınan kadın sahabi: Ümmü Umare

🔸 Uhud Savaşı'nda yer alan Ümmü Umare (RANHA) ve ailesi canları pahasına Peygamberimizi (SAV) korumuş ve Ümmü Umare (RANHA) bu savaşın ardından bir yıl boyunca yaralıların tedavisiyle uğraşmıştır.

🔸 Uhud'da gösterdikleri fedakârlıktan dolayı onun ve ailesinin cennette kendisine komşu olmaları için dua eden Hz. Peygamber'in (SAV) "O gün nereye baksam Ümmü Umâre'nin beni korumak için savaştığını görüyordum" dediği rivayet edilmiştir.

🔸 Hayber'in Fethi sırasında dünya tarihinde daha önce görülmemiş olan "sterilize bezleri" de Ümmü Umare (RA) keşfetmiştir. Yaraların rastgele bir bezle sarılamayacağını, bezleri kaynar suda kaynattıktan sonra güneşte kurutmaları gerektiğini söylemiştir.

Esma binti Umeys (RANHA)

🔸 Esmâ bint Umeys'in (RANHA), Hz. Peygamber (SAV) Darü'l Erkam'a girmeden önce Müslüman olup ona biat ettiği kaynaklarca bilinmektedir. Eşi Ca'fer b. Ebû Tâlib (RA) ile Habeşistan'a hicret etmiştir. Esma binti Umeys (RANHA) zeki ve tecrübeli bir hanım sahabi ve aynı zamanda iyi bir hekimedir.

🔸 Ümmü Seleme (RANHA), Esma bint Ümeys'in (RANHA) Hz. Peygamber'e (SAV) "Hindistan'dan ve Yemen'den getirilen bitkiler ve zeytinyağı ile bir ilaç" yaptığını söyler. Bu rivayette, Esma'nın (RANHA) bu ilacın yapımını Habeşistan'da öğrendiği kaynaklarca bilinir.

🔸 Habeşistan'da öğrendiklerini Medine'ye döndüğünde uygulamış ve cenazelerin sedye üzerine konulması uygulamasını Müslümanlara ilk öğreten kişi Esma binti Umeys (RANHA) olmuştur.

Dârülerkam ne demek?

Darü'l Erkam, Hz.Peygamber (SAV) ile birlikte ilk Müslümanların bir araya geldikleri evdir.

Kadın sahabilerin İslam'a hizmeti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN