Arama

Asr-ı Saadet'te kadın tabipler

Peygamberimiz (SAV) zamanında hanım sahabiler her sosyal alanda bulunmuş; ilimde, fıkıhta ilerlemiş ve kendilerine danışılır düzeye gelmişlerdi. Bilhassa sağlık alanında hekimelerin sayısı zaman içinde giderek artmıştı. Peki, Peygamberimiz (SAV) döneminde yaşamış kadın sağlıkçılar kimlerdi? Hangi hastalıkları tedavi ediyorlardı? Sizler için araştırdık.

Esma binti Umeys (RANHA)

🔸 Esmâ bint Umeys'in (RANHA), Hz. Peygamber (SAV) Darü'l Erkam'a girmeden önce Müslüman olup ona biat ettiği kaynaklarca bilinmektedir. Eşi Ca'fer b. Ebû Tâlib (RA) ile Habeşistan'a hicret etmiştir. Esma binti Umeys (RANHA) zeki ve tecrübeli bir hanım sahabi ve aynı zamanda iyi bir hekimedir.

🔸 Ümmü Seleme (RANHA), Esma bint Ümeys'in (RANHA) Hz. Peygamber'e (SAV) "Hindistan'dan ve Yemen'den getirilen bitkiler ve zeytinyağı ile bir ilaç" yaptığını söyler. Bu rivayette, Esma'nın (RANHA) bu ilacın yapımını Habeşistan'da öğrendiği kaynaklarca bilinir.

🔸 Habeşistan'da öğrendiklerini Medine'ye döndüğünde uygulamış ve cenazelerin sedye üzerine konulması uygulamasını Müslümanlara ilk öğreten kişi Esma binti Umeys (RANHA) olmuştur.

Dârülerkam ne demek?

Darü'l Erkam, Hz.Peygamber (SAV) ile birlikte ilk Müslümanların bir araya geldikleri evdir.

Kadın sahabilerin İslam'a hizmeti

Rubeyyi bint Muavviz (RANHA)

🔸 Rubeyyi bint Muavviz, Medineli kadın sahabilerden olup Hazrec kabilesinin Neccâroğulları kolundandır. Babası II. Akabe Biatı'nda bulunmuş ve Bedir Gazvesi'nde kardeşi Avf ile birlikte Ebû Cehil'i yaraladıktan sonra şehid düşmüştür. Annesi Neccâroğulları'ndan Ümmü Yezîd bint Kays'tır.

🔸 Genç yaşta Müslüman olan Rubeyyi (RANHA), yaralıları tedavi etme de ve askerlere su taşıma gibi görevleri üstlenmiş ve Medine'de sağlıkçı kadın sahabiler arasında yerini almıştır.

Kütüb-i Sitte'de ismi zikredilen Rubeyyi'den (RANHA), bir kısmı mükerrer olmak üzere otuz iki rivayet nakledilmiştir.

Ümmü Sinan (RANHA)

🔸 Ümmü Sinan (RANHA), Medine'deki Eslemoğulları koluna mensup olup Peygamber Efendimiz (SA) döneminde yaşamış kadın hekimelerdendir.

🔸 Peygamberimizin (SAV) Medine'ye hicretinden sonra Müslüman olan Ümmü Sinan (RANHA), savaşlarda mühim görevler üstlenmiştir. Yaralıların tedavisinde, su ve yiyecek temini gibi hizmetlerde bulunmuştur.

🔸 Hekime (RANHA), Peygamberimizin (SAV) yanına gelerek yaralıların tedavisiyle ilgilenmek istediğini ve Hayber Savaşı'na katılmak için izin istemiştir.

Peygamberimizin muhtesib olarak görevlendiği ilk hanım sahabe

  • 10
  • 12

🔸 Bu istediği üzerine Peygamberimiz (SAV) "Seninle birlikte olacak hanımlar var; ister kabilenle istersen bizimle birlikte savaşa katılabilirsin" şeklinde karşılık vermiştir.

🔸 Ümmü Sinân (RANHA), Hz. Peygamber (SAV) ailesiyle birlikte olmayı tercih ederek Ümmü Seleme (RANHA) ile beraber Hayber Seferi'ne katılmış ve savaşta yaralıların tedavisiyle ilgilenmiştir.

  • 11
  • 12

Halide Binti Enes (RANHA)

🔸 Halide Binti Enes (RANHA), hekime ve hanım sahabilerden biridir. İslam'dan önce rukye yaparak hastaları iyileştiren Halide (RANHA), Müslüman olunca buna devam etmek için Resulullah'tan (SAV) izin almış ve rukye yapmaya devam etmiştir.

🔸 Ayrıca hem cahiliye döneminde hem de Peygamberimiz (SAV) döneminde "Şifa" adıyla anılmıştır. Bu isimle anılan başka hanım sahabiler bulunmaktadır.

En çok hadis rivayet eden sahabeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN