Arama

Asr-ı Saadet'te Ramazan ayı nasıl geçerdi?

Asr-ı Saadet'te, on bir ayın sultanı Ramazan'da oruç farz olunduğundan beri heyecanla karşılanırdı. Hz. Peygamber, Ramazan ayında Cebrail'le mukabele eder son on günü itikâfa girerdi. İşte asr-ı saadette Ramazan ayı nasıl karşılanırdı, sizler için derledik.

  • 15
  • 18

Hayber sonrası Medine maddi rahatlık sağlanınca Peygamber ve Sahabe evleri de biraz rahata kavuştu. Fakat israf derecesinde Ramazan sofrası kurulmazdı. Su ve hurma ile açılan iftarlar, bir iki kap yemekle devam etti. Sayılı günlerde ise o hanelere et girdi. İftara olduğu gibi, sahura da misafir davet ederdi. "Midenizi yemekle doldurmayın. Üçte biri hava, üçte biri su, üçte biri ise yemek olsun!" Hz. Peygamber bu ilkeyi Ramazan'da da korudu ve sahabeleri de korumaları konusunda teşvik etti.

  • 16
  • 18

10 sene hizmetinde bulunan Enes bin Mâlik, vakit girince, birkaç taze hurma, yoksa kuru hurma, o da yoksa birkaç yudum su ile orucunu açtığını söyler. Yemeğe tuzla başlamak da övülmüştür. Kışın hurma, yazın su ile açtığı da nakledilir. Zeyd bin Sâbit der ki: 'Resulullah ile sahur yedikten sonra, elli âyet okuyacak kadar zaman geçti ve sabah namazını kıldık.

  • 17
  • 18
SONRAKİ YILLARDA MEDİNE'DE RAMAZAN NASIL GEÇTİ?
SONRAKİ YILLARDA MEDİNE’DE RAMAZAN NASIL GEÇTİ?

Bundan sonraki yıllarda Medine'de Ramazan ayı sakin geçti, herhangi bir savaş ve saldırı hâli olmadı. Sahabe-i kiram oruçlarını tutuyor ve gece namazlarını kılıyorlardı. Hicri 3. yılı ramazan ayının ortalarında Peygamberimizin torunu Hz. Hasan doğdu.

Hz. Peygamber, Medine'de olduğunda Ramazan'ın son on gününde itikâfa girerdi. Ayrıca her Ramazan ayında Cebrail ile Kur'an'ı mukabele ederlerdi. Peygamberimiz (sav) gece namazlarında kıyamı uzun tutup uzun uzun Kur'an okurdu.

  • 18
  • 18
HZ. PEYGAMBERİN SON RAMAZANI
HZ. PEYGAMBERİN SON RAMAZANI

Hicri 8. yılın Ramazan ayında Mekke'nin fethi gerçekleşti. Hicri 9. yılda Tebük Seferi'ne giden Peygamberimiz (sav) on küsur gün kaldıktan sonra döndü ve Ramazan'ın ilk günlerinde Medine'ye ulaştı. O yıl ramazan ayında Taif ve Yemen gibi birçok bölgeden Medine'ye heyetler geldiler ve Peygamberimizle görüştüler. Hicretin 10. yılında Peygamberimiz Ramazan ayında Medine'deydi. Peygamber efendimiz son ramazan ayında, 20 gün itikâfa girdi ve Cebrail ile iki defa Kur'an'ı mukabele etti. Her sene Peygamberimiz o güne kadar inen sureleri ve ayetleri Cebrail ile mukabe ederdi.

Mukabeleyle ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN