Arama

Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ve aşure günü fazileti

2024 Hicri yılbaşı Diyanet takvimi ile belli oldu. Hicri takvime göre Zilhiccenin sona ermesiyle Muharrem ayı başlıyor. 2024 dini günler takvimine göre bu yıl Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacak. Peki aşure günü ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? İşte Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ve aşure günü fazileti, Hicri yılbaşı 2024 tarihi...

🔸 Cahiliye dönemine göre "Haram aylar", hürmet edilmesi, savaş yapılması ve kan dökülmesi yasak olan Kameri aylar demektir. Haram aylar olarak nitelemesinin, bu aylarda yapılacak ibadetlere daha çok sevap, günahlara ise daha çok ceza verilecek olmasına dayandığı da ifade edilir.

Bu aylardan Muharrem birinci, Recep yedinci, Zilkade on birinci ve Zilhicce de on ikinci aydır.

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) Veda Haccı sırasında Mina'da irad ettiği hutbede şöyle buyurur:

"İşte zaman, hakikaten Allah teala'nın gökleri ve yeri yarattığı günkü durumu gibi bir devre girdi: Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haramdır ki; üçü birbirinin ardında Zilkade, Zilhicce Muharrem, biri de Cumâdâ ile Şa'ban arasındaki Receb'dir."

(Buhârî, Tesîru Süre 9, 8; V, 204; Müslim, Kasâme, 29; II, 1305)

🔸 Bu dört ayın hikmeti öteden beri süre gelen dini bir uygulamadır. Hz.İbrahim (RA) ve İsmail (RA) döneminden beri Araplar bu esasa riayet ederek süregelmişlerdir. Bu konuya Cahiliye devrinde bile buna riayet edilmiş, haram aylarda asla savaş yapılmamıştır. Senenin bu dönemi bir barış zamanı olmuştur.

🔸 İslam'ın gelmesi ile barış genel bir prensip haline gelmiş, savaş ise saldırıya maruz kalma ve tebliğe engel olunması hallerine has zorunlu bir durumda kılınmıştır. Böylelikle "haram aylar" uygulaması da kalkmış olur.

  • 7
  • 10
Muharrem ayı nasıl değerlendirilmeli?
Muharrem ayı nasıl değerlendirilmeli?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmeli?

🔸 Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9, 10 ve 11. günleri oruç tutanlara sevap yazılır. Efendimiz (SAV), özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur.

🔸 Peygamberimiz (SAV), Yahudilere benzememek için yalnızca Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

  • 8
  • 10
MUHARREM AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?
MUHARREM AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır?

1 - Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Sadece Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalıdır.

2- Sıla-i rahim yapmalıdır.Akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşidi yardım ile gönüllerini almalıdır.

3- Bu gece ilim öğrenmelidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN