Arama

Ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemi

İslam'ın beş esasından biri olan hac, ihrama girerek belli günde Arafat'ta bulunmak ve Kabe'yi usulüne uygun olarak ziyaret etmektir. Hac ibadetini eda etmek; namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farzdır; Allah'ın emri olduğu için yapılır. Bununla beraber bütün ibadetlerde olduğu gibi hac ibadetinde de insanlar için pek çok yarar vardır. Sizler için ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemine dair bilgileri derledik.

  • 10
  • 16

"Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'a razı oldum" (Mâide, 5/3).

Hac, her şeyden önce Allah'ın emri olduğu için yapılır. Bununla beraber bütün ibadetlerde olduğu gibi hac ibadetinde de insanlar için pek çok yararlar vardır. Esasen Allah Teâlâ faydası olmayan bir şeyi insanlara emretmez. O'nun emri olan her şeyde mutlaka insanlar için dünya ve ahiretle ilgili yararlar vardır. Çünkü O'nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Muhtaç olan bizleriz.

  • 11
  • 16
Haccın yararları nelerdir?
Haccın yararları nelerdir?

Hac, insana zorluklara karşı dayanma gücü kazandırır. Hac yolculukların en zor olanlarından biridir. Bunun için hacca niyet etmiş olan kimsenin her zamandan daha çok hoşgörülü olması, arkadaşlarını incitici ve kırıcı söz ve davranışlardan sakınması tavsiye edilmiştir. Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulmuştur:

"Hac bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca niyet ederse hac esnasında kadına yaklaşmak, günah sayılan davranışlara yönelmek, kavga etmek yoktur." Bakara, 2/197.

Böylece insan her zamankinden daha çok iradesine hakim olacak, öfkelenmemeye, çevresine rahatsızlık vermemeye özen gösterecektir. Karşılaştığı zorluklara katlanacak, erdem kişi olmaya yönelecektir.

  • 12
  • 16

Hac, insana mahşer gününü hatırlatır. Hacca niyet edilirken normal elbiseler çıkarılır ve iki bez parçasından ibaret olan ihrama bürünülür. Bu, herkesin Allah katında eşit olduğunu, öldükten sonra tekrar dirilip Allah'ın huzurunda dünyada yaptıklarının hesabını vereceğini hatırlatır. Düşünmesi bile insana dehşet veren o anı hatırlamak ise o güne kadar yaptığı pek çok şeye karşı pişmanlık duyulmasını ve tövbe edilmesini sağlar

  • 13
  • 16

Hac, dünya üzerinde yaşayan dilleri ve renkleri ayrı olan Müslümanları, ibadetlerinde yöneldikleri Kâbe'de bir araya toplar, İslâm kardeşliğinin güçlenmesini sağlar. Hac, günahlara da keffaret olur.

  • 14
  • 16

Peygamberimiz buyuruyor: "Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsa annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak) hacdan döner." Buhârî, "Hac", 4.

Hac esnasında hiçbir şeye zarar vermemek esas olduğundan, insanın çevresiyle ilişkisinde son derece dikkatli davranması gerektiği ortaya çıkar. Bu husustaki titizliğin ölçüsü, Kur'ân-ı Kerimdeki yasaklardan ve bu yasakların çiğnenmesi halinde verilecek cezaları bildiren ayetlerden anlaşılır. Başak zamanlarda kazanamayacağı ölçüde bitki ve canlılara karşı özen gösterip kimseyi incitmeyerek, sabırlı ve güler yüzlü olarak hac esnasında daha önce teorik olarak haberdar olduğu fakat layıkıyla yaşayamadığı ahlaki özellikleri kazanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN