Ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemi
İslam'ın beş esasından biri olan hac, ihrama girerek belli günde Arafat'ta bulunmak ve Kabe'yi usulüne uygun olarak ziyaret etmektir. Hac ibadetini eda etmek; namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farzdır; Allah'ın emri olduğu için yapılır. Bununla beraber bütün ibadetlerde olduğu gibi hac ibadetinde de insanlar için pek çok yarar vardır. Sizler için ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemine dair bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 09.01.2020
17:24
Güncelleme Tarihi: 09.01.2020
18:04
Hac kimlere farz kılınmıştır?
Haccın farz olduğu hükmü, Kur'ân-ı Kerîm ve sünnette bildirilmiş ve bu hüküm konusunda Müslümanların görüş birliği (icmâ) gerçekleşmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de: "Yoluna gücü yetenlerin evi (Kâbe) hac ve ziyaret etmeleri, insanlar üzerinde Allah'ın bir hakkıdır." (Âl-i İmrân 3/97) buyrulmuştur. Peygamberimiz de haccı Müslümanlığın beş esasından birisi olarak saymış, haccın önemini ve yararlarını belirtmiş ve bu törenlerin nasıl yapılacağını fiilen göstermiştir.
Mukaddes bir yolculuk olan haccın faziletleri
Gücü yeten, yani sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip olan müslümanların, ömründe bir defa haccetmeleri farz olup imkan elde edilince, geciktirmeden yerine getirilmesi gerekir. Hayatında bir defa hac yapmış olan Müslüman bu farzı yerine getirmiş olur.
Hac çeşitleri ve yapılış şekilleri nedir?
Peygamber Efendimiz, hac ibadetinin İslam'ın beş temelinden birisi olduğunu belirterek şöyle buyurmuştur:
"İslam beş şey üzerine bina edilmiştir. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." Buhârî, İman, 1 I, 8; Müslim, İman, 19-22. I, 45.
Haccın diğer ibadetlerden farklı yönleri
Haccın dışındaki ibadetler, namaz ve oruç gibi ya yalnız bedeni yahut zekat gibi yalnız malidir. Hac ise hem mali ve hem de bedeni bir ibadettir. Diğer ibadetler her yerde yapılabilirken hac, ancak belli yerde Mekke-i Mükerreme'de yapılabilmektedir. Bunun için dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan ve hali vakti yerinde olan Müslümanlar bu ibadeti yapmak için Mekke-i Mükerreme'ye gelmek gereklidir..
Ayrıca haccın, diğer ibadetlere göre bazı zorlukları da vardır. Çünkü bu ibadet, pek çok insanın alışkın olmadığı, iklim şartlarını yaşamadığı bir yerde yapılmaktadır. Bunun içindir ki Peygamberimiz, hiçbir ibadeti yapmak için Allah'tan yardım dilemediği halde hacca niyet ederken "Allah'ım, hac yapmak istiyorum, bunu bana kolay kıl ve kabul eyle" diye dua etmiştir.