Arama

Ayet ve hadisler ışığında Müslümanlar arasında hukuk

İslam'ın ortaya koyduğu adalet ve müminler arasındaki kardeşlik hukuku oldukça önemlidir. Fakat ne yazık ki günümüzde bireyselleşmeyle beraber gelen kişisel menfaatler, Müslümanlar arasında hukuku, birlikte yaşama ahlakını bir kenara bırakmasına neden oluyor. Şüphesiz ayet ve hadisler, bu sorunların aydınlatılmasını ve bir çözüme kavuşmasını sağlar. Peki, Hz. Peygamber (sav), Müslümanların birbirine karşı nasıl davranması gerektiğini tavsiye eder?

  • 18
  • 20

Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav): Zalim de olsa, mazlum da olsa, mümin kardeşine yardım et, buyurdu. Ashabdan biri: Yâ Resûlallah, mazlum olana yardım ederim, fakat zalime nasıl yardım edebilirim, dedi. Resûlullah: Zalimi de zulüm yapmaktan alıkoyarsın veya engellersin işte bu ona yardımdır, buyurdu.

(Buhârî, İkrâh,7)

  • 19
  • 20

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Bunlar; selâm almak, hastayı ziyaret etmek, cenazeye iştirak etmek, davete icabet etmek, aksırana yerhamükâllah (Allah sana rahmetiyle sağlık ve afiyet versin.) demektir.

(Buhârî, Cenâiz, 2; Müslim, Selâm, 4)

  • 20
  • 20

Ebû Umâre el-Berâ b. Âzib' (ra) şöyle demiştir: Resûlullah bize yedi şeyi emretti ve yedi şeyi yasakladı. Emrettikleri şunlardır: Hastayı ziyaret etmek, cenazeye katılmak ve aksırana "yerhamükâllah (Allah sana rahmetiyle sağlık ve afiyet versin)" demek, yemin eden kimsenin sözünü doğru kabul etmek, mazluma yardım etmek, davete icabet etmek, herkese selâm vermek. Yasakladıkları ise şunlardır: Altın yüzük takmak, gümüş kaptan su içmek, ipek minder/şilte kullanmak, ipek karışımı, saf ipek ve ipekli, atlas elbise giymek.

(Müslim, Libâs, 3; B1239 Buhârî, Cenâiz,2)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN