Arama

Ayet ve hadisler ışığında Müslümanlar arasında hukuk

İslam'ın ortaya koyduğu adalet ve müminler arasındaki kardeşlik hukuku oldukça önemlidir. Fakat ne yazık ki günümüzde bireyselleşmeyle beraber gelen kişisel menfaatler, Müslümanlar arasında hukuku, birlikte yaşama ahlakını bir kenara bırakmasına neden oluyor. Şüphesiz ayet ve hadisler, bu sorunların aydınlatılmasını ve bir çözüme kavuşmasını sağlar. Peki, Hz. Peygamber (sav), Müslümanların birbirine karşı nasıl davranması gerektiğini tavsiye eder?

Hz. Âişe (ra) anlatıyor: Çölde yaşayan Araplardan bazıları Resûlullah'ın yanına geldiler; (Müslümanların, çocuklarını öpüp sevdiklerini görünce): Siz çocuklarınızı öpüyor musunuz, dediler. Peygamber: Evet, cevabını verince, onlar: Ama biz, vallahi çocuklarımızı öpmeyiz, dediler. Bunun üzerine Resûlullah (sav): Allah, sizin kalbinizden merhameti söktüyse ben ne yapabilirim, buyurdu.

(Müslim, Fedâil, 164;Buhârî, Edeb, 18)

Cennetin müjdesi kız evlat

  • 10
  • 20

Cerîr b. Abdullah'tan (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: İnsanlara merhamet etmeyene, Allah merhamet etmez.

  • 11
  • 20

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur: Biriniz insanlara namaz kıldırdığında namazı kısa tutsun. Çünkü içlerinde zayıf, hasta ve yaşlı olanlar vardır. Kendi başına kılarken istediği kadar uzatsın.

(Buhârî, Ezân, 62; Müslim, Salât, 183)

Fikriyat podcastlerden Kur'an-ı Kerim dinlemek için tıklayın

  • 12
  • 20

Hz. Âişe (ra) anlatıyor: Resûlullah (sav), yapmayı sevdiği bir işi, (ondan görerek) halk da yapar ve neticede kendilerine farz olunur endişesiyle, terk ederdi.

(Buhârî, Teheccüd, 5; M1662 Müslim, Müsâfirîn, 77)

  • 13
  • 20

Hz. Âişe (ra) anlatıyor: Peygamber(sav), ashâbına merhamet ettiği için, onlara (hiç) iftar etmeden (peş peşe) oruç tutmalarını yasakladı. Bunun üzerine onlar:Ama sen, ara vermeden oruç tutuyorsun, dediler. Resûlullah: Ben sizin gibi değilim, gece Rabbim bana yedirir ve içirir (bana yiyip içenlerin gücünü verir), buyurdu.

(Müslim, Sıyâm, 61; B1964 Buhârî, Savm, 48)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN