Arama

Ayet ve hadislerle İslam’da nefis muhasebesinin önemi

Nefis, insanın istek ve arzularının tamamını kapsayan bir kavram ve en büyük sınavlarından birisidir. Nefis muhasebesi ise kişinin kendisiyle yüzleşmesi ve kendisini kontrol etmesidir. Kur'an-ı Kerim'de nefis muhasebesine tabi olan toplumlar, insanlar için çıkarılan hayırlı ümmet olarak ifade edilmiş ve onların iyiliği emredip, kötülükten sakındırmaya çalıştıkları vurgulanmıştır. Nefis muhasebesi yapmak, akıl ve iradenin bir gereğidir. Peki, İslam'da nefis muhasebesinin önemi nedir?

🔸 Nefsinin isteklerine boyun eğen, aklını kullanarak arzularını kontrol edemeyen kişi hüsrana uğrar. Yüce Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de bu hususu bizlere şöyle hatırlatır:

"Nefse ve onu şekillendirip düzenleyene; ona kötü ve iyi olma kabiliyeti verene yemin olsun ki, nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu arzularıyla baş başa bırakan da ziyana uğramıştır."

Şems, 91/7-10

📌 Mevlana'dan Ramazan ve oruca dair anlamlı sözler

  • 7
  • 18
Gazali'de nefis terbiyesi
Gazali’de nefis terbiyesi

🔸 Tasavvufta nefis terbiyesi şiddetli mücâhede ve meşakkatli riyâzet hayatıyla gerçekleştirilir. Bunun için nefsin arzularına uymamak, ondan gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli ve uyanık olmak gerektiği sık sık vurgulanır.

🔸 Gazali nefisten kaynaklanan olumsuzlukların aklın ve vahyin denetimi altında tutulması gerektiğini belirtir.

  • 8
  • 18
Nefsini bilmek Allah'ı tanımanın en sağlıklı yoludur
Nefsini bilmek Allah’ı tanımanın en sağlıklı yoludur

🔸 Nefsini bilmek Allah'ı (CC) tanımanın en sağlıklı yoludur. "Nefsini bilen rabbini bilir" ifadesi bu bağlamda çok sık kullanılır. Nefis muhasebesinin önündeki en önemli zorluk, nefsin hesaba çekilmekten hoşlanmamasıdır. En tehlikeli boyutu ise, nefsi ilâh olarak benimsemektir. Kur'an-ı Kerim'de "hevâ" olarak nitelendirilen bu husus şöyle anlatılır:

"Nefsinin arzusunu ilâh edinen, Allah'ın; (hâlini) bildiği için saptırdığı ve kulağını ve kalbini mühürlediği, gözüne de perde çektiği kimseyi gördün mü? Şimdi onu, Allah'tan başka kim doğru yola eriştirebilir? Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?"

Câsiye, 45/23

🔸 Nefis muhasebesi yaparken kişi önceden işlediği günahları ve bunların hesabını nasıl vereceğini düşünmelidir. Çevresine karşı günah işlediğini kabullenmek istemese bile, kendi nefsine karşı bunu kabullenmek ve itiraf etmek zorundadır.

🔸 Tövbe, amelden sonra yapılan bir nefis muhasebesidir. Gazali bu durumu şöyle ifade etmiştir:

"Nefsi hesaba çekmek, bazen amelden sonra, bazen de sakındırmak için amelden evvel olur."

📌 Orucun maddi ve manevi olarak kazandırdıkları...

  • 10
  • 18

🔸 Hz. Peygamber (SAV), bir hadisinde bu hassas durumu şu şekilde dile getirmiştir:

"Mü'min, günahını, üzerine yuvarlanmasından korktuğu bir dağ zanneder. Günaha dadanmış kişi, günahını burnunun ucuna konmuş, ona bir şey söylediğinde uçacak bir sinek gibi görür."

Buhari, Daavât, 4

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN