Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı
Afişlerde, sosyal medyada ve ekranlarda bir "retro" çılgınlığına şahit oluyoruz. Eski ürünler yahut eski tasarımların yeniden yorumlanış şekilleri insanları cezbediyor. Esasında maziye bir özlem yahut geçmiş zaman güzellemesi yok. Kapitalist anlayış "retro" ürünler üzerinden cebini doldurmayı ve bu rüzgarı bir moda furyasına dönüştürmeyi amaçlıyor.
Giriş Tarihi: 06.06.2022
18:25
Güncelleme Tarihi: 21.02.2024
18:21
◾ Kapitalizm "retro " adı altında eski ürünlere dair bir yeni pazar oluşturdu. Bu pazar, zaman zaman eski ürünlerin moda olmasını ifade ediyor .
◾ Esasında burada maziye yönelik bir özlem değil üzerinden para kazanılması mümkün olan ürünlerin ısıtılarak tekrar piyasaya sürülmesi önceleniyor.
Dünyayı işgal eden dil: İngilizce
◾ Bu sebeplerden dolayı eskiye dair bir merak artık kapitalist düzenin içinde ciddi yer kaplıyor . Bugün bilhassa Batı'da geleneksel sanat ve zanaatlar öğretimi ciddi yer tutuyor.
◾ Doğallık ve güzellik süslü bu anlayış, bilhassa ev gereçlerinde epeyce öne çıkıyor.
Şehirlerinden kan sızan medeniyet: Vahşi Batı
◾ Tencere yapımında bilhassa büyük bir önemi olan kalay ve bu mesleği idrak eden kalaycılar da saydığımız sebeplerden dolayı uzun yıllar boyunca hor görüldü.
◾ Lakin onların gerçekleştirdikleri zanaat asla kaybolmadı. Çünkü el üretimi ile makine üretimi arasında her zaman ciddi bir kalite farkı bulundu.
Şehirlerinden kan sızan medeniyet: Vahşi Batı
◾ Batılıların uzun seneler boyunca Müslümanlara muhtaç olmamak maksadı ile çıktıkları yolda büyüttükleri pazar , yirminci yüzyıl ile beraber maksadına ulaştı. Artık Müslümanlar bu pazarın yegane müşterisi haline geldiler.
◾ Kalite ve özgünlük namına var olan her şey yerini plastik hammaddelerden üretilen bayağı eşyalar a bıraktı. İyi ama az üreten esnaf ve el sanatkarları bu piyasanın dışınan itildi.
Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?
◾ Zamanla devlette çalışma fikrinin rahatlığı ve insanların yirminci yüzyıl ile beraber rahat işlerde çalışma fikrine uymaları sanat ve zanaat alanlarının içini boşalttı.
◾ Bugün pek çok alana dair az sayıdaki usta, zanaatkar ve sanatkar ziyadesiyle bu şikayet ten mustaripler.
Görünüyorum O Halde Varım