Arama

Bayrama hazırlık: Arefe

Bayramdan bir önceki gün için kullanılan arefe tabiri, Müslümanlar için bir arınma ve temizlenme mevsimine geçişi simgeler. Toplumsal, dini ve kültürel hafızamızda ciddi bir yeri olan arefe kavramı, Resulullah'ın (SAV) hadislerinin de bulunduğu manevi bir zaman dilimidir. Fazilet ve maneviyat yüklü arefe günü, Müslümanların günahtan uzaklaşma ve tevbe etmeleri için güzel, müstesna bir vesiledir.

Resul- i Ekrem (SAV) buyurdu:

"Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini, sevabını Allah'tan umarak ihya edenin kalbi (bütün kalplerin öldüğü günde) ölmeyecektir."

(İbn Mace, Sıyam 68)

◾ Bayram geceleri biz müminler için rahmet deryasından faydalanma, günahlardan arınmak için güzel ve teşvik edici zaman dilimleridir. Bu vakitleri tevbe ile geçirmek Resulullah (SAV) tarafından da tavsiye edilir.

TÖVBE: RABBE YÖNELİŞİN, O'NA DÖNÜŞÜN ADI

AREFE GÜNÜ DUASI

İmam-ı Tirmizi, Resul-i Ekrem Efendimizin (sav),

"Duanın hayırlısı arefe günü yapılan duadır." buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğunu haber verir:

"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."

◾ Bu müstesna gün içinde Allah Teala'ya ümmetin salahiyeti, günahlarımızın affı ve daha pek çok hayırlı mesele için dua etmek, niyazda bulunmak gerekir.

TATLI TELAŞ

Arefe gününün toplumsal yaşantımız ve Müslüman hafızamızda da ciddi yer kaplayan, hacimli bir tarafı vardır. Bayramı idrak edebilmek, misafirleri ağırlamak maksadıyla bu gün daimi bir koşuşturmaca içerisinde geçer.

◾ Modern yaşamın az da olsa kenara atıldığı, içimizin ferahladığı bu müstesna gün içinde Hak Teala'nın rızası öncellenerek, manevi bir iklime geçilir.

BİR GELENEK OLARAK AREFE

İslam tarihinin hemen her döneminde arefe günü bereketin, hazırlanmanın ve arınmanın öne çıktığı, Müslümanlığın manevi ağırlık kazandığı ruhi bir seyahatin tezahürüdür.

◾ Arefe günü farklı yüzyıllar içinde muhtelif olarak idrak edilse de çocukların ve yaşlıların sevindirildiği, bayram hazırlıklarının gerçekleştiği bir gündür.

AREFE GÜNÜ ÇEKİLECEK ZİKİRLER

OSMANLI'DA AREFE

Osmanlılar zamanında her dini ve özel gün için gerçekleşen mühim, ufuk açıcı adetler bulunur. Günümüzde artık unutulan bu adetlerden birisi de arefe çiçeğidir.

◾ Kendilerine bayramlık olarak alınan kıyafetlerini giymek için bayramı bekleyemeyen çocuklar, büyük bir heyecanla arefe gününden bayramlıklarını giyer ve sokaklarda eğlenirlerdi. Osmanlı döneminde bu çocuklar "Arefe Çiçeği" olarak adlandırılırdı.

BAYRAMIN ÇOCUK YÜZÜ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN