Arama

Bedir Savaşı'ndan önce gerçekleştirilen gazve ve seriyyeler

Peygamber Efendimiz, Müslümanlarla birlikte Mekke'de uzun yıllar Kureyşli müşriklerden baskı ve zulüm görmüş; bu nedenle 622 yılında Medine'ye hicret etmişti. Hicret'in ardından Müslümanların maddi ve manevi baskılardan kurtularak dinlerini özgürce yaşayabilecekleri bir ortam sağlamak, İslam'ın yayılmasına engel oluşturan unsurları bertaraf etmek oldukça önemliydi. Bu nedenle Kureyşli müşriklere karşı mücadele için seriyyeler ve Peygamber Efendimizin bizzat katıldığı gazveler düzenlenmişti.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 16
SA‘D BİN EBÛ VAKKÂS’IN OKLARI MÜŞRİKLERİ TELAŞLANDIRDI
SA‘D BİN EBÛ VAKKÂS’IN OKLARI MÜŞRİKLERİ TELAŞLANDIRDI

Birlik, Cuhfe tarafında Seniyyetülmerre'nin aşağısında sahil yolunu takip ederek Râbiğ vadisinde Ahyâ adıyla anılan suyun yanında konakladı ve burada Kureyş kervanıyla karşılaştı.

Her iki taraf birbirine ok atmakla yetindi, Müslüman birliğinin üç katı olan müşrikler savaşa tutuşmayarak geri çekildi. Bu karşılaşmada ilk oku Sa'd bin Ebû Vakkâs atmış ve bütün okları isabetli kullanmıştı. Bu sebeple müşrikler Müslümanlara yardımcı kuvvetler geldiğini zannederek telâşlandı ve süratle uzaklaştı.

  • 5
  • 16
HARRÂR SERİYYESİ
HARRÂR SERİYYESİ

Resûl-i Ekrem'in Medine'ye hicretinden sonra başta Ebû Süfyân olmak üzere bazı müşriklerin, hicret eden Mekkeli hemşerilerini himayeden vazgeçmeleri için ensara mektup yazması Müslümanları tedirgin ediyordu.

Peygamber Efendimiz Medine çevresinden geçen Kureyş kabilesine ait kervanlar üzerine seferler düzenleyerek onları ekonomik açıdan baskı altına almayı ve böylece düşmanlıklarına karşılık vermeyi düşündü.

Kur'an-ı Kerim'de geçen iki büyük savaş

  • 6
  • 16
HİCRET YOLCULUĞUNDAKİ DURAKLARDAN BİRİYDİ
HİCRET YOLCULUĞUNDAKİ DURAKLARDAN BİRİYDİ

Kaynaklar, Harrâr'ı Resûlullah'ın Hicret yolculuğu esnasında uğradığı yerler arasında gösterir.

Bir Kureyş kervanının Harrâr'dan geçeceğini öğrenen Hz. Peygamber, Sa'd bin Ebû Vakkâs'ı 20 veya 21 muhacirden oluşan bir birliğin başında Harrâr'a göndermiştir.

  • 7
  • 16
GÜVENLİK SEBEBİYLE SADECE GECELERİ İLERLEDİLER
GÜVENLİK SEBEBİYLE SADECE GECELERİ İLERLEDİLER

Yaya olarak yola çıkan birlik güvenlik sebebiyle gündüzleri gizlenip geceleri yürümüş; yola çıkışının beşinci gününün sabahı Harrâr'a ulaşmıştır.

Kureyş kervanının buradan bir gün önce geçtiğini öğrenen Müslümanlar, Hz. Peygamber kendilerine Harrâr'dan ileriye gitmemelerini özellikle tembih ettiği için kervanı takip etmeyip Medine'ye dönmüşlerdir.

  • 8
  • 16
EBVA GAZVESİ
EBVA GAZVESİ

Ebva Gazvesi, Peygamber Efendimizin bir askeri birliğin komutanı olarak bulunduğu ilk gazvedir. Veddan Seferi olarak da anılır. Muhacirlerden oluşan 70 kişilik bir grupla Medine'den Ebvâ'ya kadar gelen Peygamber Efendimiz, Kureyşlilerle karşılaşmadığından herhangi bir savaş olmamıştır.

Bu gazve sırasında Resûl-i Ekrem Benî Damre kabilesiyle, birbirlerine saldırmamaları ve onların Müslümanların düşmanlarıyla iş birliği yapmamaları konusunda bir antlaşma yapmıştır.

Hz. Muhammed'in son gazvesi: Tebük Seferi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN