Arama

Benlikten vazgeçiş: Enaniyet zinciri

Dinimizde önemli bir yere sahip olan enaniyet kavramı, benmerkezcilik olarak tanımlanır. İslam ahlakına göre, yanlış ve terk edilmesi gereken davranış biçimi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde sembolik gösterge olarak camilerin kapısına enaniyet zincirleri asılırdı. Bu zincirler camiye girerken kişinin enaniyetten çıkışını temsil ederdi. Peki, enaniyet zincirinin ardındaki mana neydi?

ENANİYET ZİNCİRİNİN ANLAMI

🔸 Enaniyet zinciri, camilerin cümle kapısı girişinde bulunan uzun ve üçgen formunda bir zincirdir. Taç kapının kilit taşından başlar, aşağı doğru sarkıp, sağ ve sol olmak üzere iki yana ayrılır.

🔸 Camiye girecek olan her insan, zincire değmemek için kapıdan eğilerek geçer. Makam - mevki gözetmeksizin herkesin bu zincirli kapıdan eğilerek geçmesi, ben kavramına zincir vurmayı sembolize eder. Camiye girecek olanların, ihtişamı ve gururu kapının dışında bırakarak mütevazi şekilde içeri girmeleri ve Allah'ın huzuruna benliklerine ket vurup yalnız kulluğuyla çıkmaları amaçlanır.

Cümle kapısı nedir?
Büyük binaların ana girişi.

Taç Kapısı nedir?
Taçkapı, binalarda cephelerin en süslü kısmını oluşturan büyük ve gösterişli kapılardır.

562 yıllık Üstü Açık Camii

ENANİYET ZİNCİRİNİN BULUNDUĞU CAMİLER

🔸 Mimaride bir aksam olarak kullanılmasından ziyade benlik kavramının yok edilmesi amacıyla kapılara yerleştirillen enaniyet zinciri, özellikle selatin camilerde görülür.

Selatin cami nedir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır.

🔸 Günümüzde enaniyet zincirinin bulunduğu camiler Selimiye Camii, Laleli Camii, Gazi Ahmet Paşa Camii, Nişancı Mehmet Paşa Camii şeklinde sıralanabilir. Fakat bazı camilere kişilerin rahatça geçebilmesi için zincir, tek bir kenara toplanmış veya yukarıya doğru kaldırılmış durumdadır.

SULTAN AHMET CAMİİ

🔸 Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda yaptırılan Sultan Ahmet Camii'nin meydan girişi ve denize bakan kapılarında enaniyet zincirinin örneklerine rastlanır. Dönemindeki uygulamalardan farklı olarak zincirlerin seviyesi biraz yüksektir ve camiye girecek kişiler eğilme gereksinimi duymaz.

🔸 Sultan Ahmet Camii, külliyesi ile birlikte İstanbul'daki en büyük yapı kompleksleri arasındadır. Cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşur. Camiyi yaptıran Sultan I. Ahmet'in kabri de bahçeye bitişik olarak inşa edilir.

Bilinmeyen yönleriyle Sultan Ahmet Camii ve Külliyesi

NİŞANCI MEHMET PAŞA CAMİİ

🔸 Klasik Osmanlı mimari üslubunun en güzel örneklerinden biri olan Nişancı Mehmet Paşa Camii'nin kapısında, kültürümüzün zarif mimari ögesi enaniyet zinciri bulunur. Kapısındaki kitabeye göre 1584 yılında inşasına başlanarak 1589'da tamamlanır.

🔸 Fatih'in Nişanca Caddesi üzerinde yer alan yapının banisi, III. Murad devri kubbe vezirlerinden Mehmed Paşa'dır. Külliye şeklindeki inşa edilen yer cami, türbe, iki medrese, sebil ve hazireden oluşur. Medreseler, günümüze ulaşmamıştır.

LALELİ CAMİİ

🔸 Sultan III. Mustafa tarafından 1760-1764 yılları arasında yaptırılan Laleli Camii, enaniyet zincirine sahip yapılardandır. Camiye açılan yuvarlak kemerli dört farklı dış avlu kapısı bulunur ve zincir, caddeden camiye girilen kapıdadır.

🔸 Günümüzde bu zincir, aslına uygun kullanılmaz ve avlu kapısının bir köşesine toplanmış halde bulunur. Yapının yanında bulunan türbede, camiyi yaptıran III. Mustafa ve oğlu III. Selim'in kabirleri bulunur.

Ulu Cami'nin hat levhaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN