Berat Kandili orucu nasıl tutulur?
Berat Kandili, İslam dünyasının önemli gecelerinden biridir. Müslümanlar, bu mübarek vakitte günahlarının affı ve dualarının kabulü için çeşitli ibadetler yaparlar. Şaban ayının içinde yer alan bu özel gece, 24 Şubat Cumartesi idrak edilecek. Berat Kandili'nde oruç tutulabilir ve oruç tutmanın fazileti vurgulanır. Oruç tutmak, İslam alimleri tarafından önerilir ve bu geceyi daha anlamlı kılar. Berat Kandili gecesi oruç tutulur mu? Berat gecesi orucu nedir?
Giriş Tarihi: 23.02.2024
21:39
Güncelleme Tarihi: 23.02.2024
21:48
Berat Kandili orucunun fazileti
🔷 İslam alimleri Berat Kandilinde oruç tutmanın sevap olduğunu şu şekilde açıklar:
"Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) berat kandil gecesinde namaz kılın, gündüzünde oruç tutun buyuruyor."
🔷 Peygamber Efendimiz bu şekilde buyurması nedeniyle Berat kandilinde oruç tutmak sevaptır. Mübarek Berat kandilinde kötü huylardan vazgeçmek için dua etmeli, millet için, vatan için, İslam dünyası için dualar edilmelidir.
🔷 Yüce dinimiz İslam'a göre berat; temize çıkma, ilahi af, günahlardan arınma ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor; Peygamber Efendimizin de Berat Kandili hakkında şöyle buyurduğu ifade ediliyor:
Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ, o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.
Berat kandili orucu ne zaman tutulmalıdır?
🔷 Tavsiye edilen husus şudur ki, gecenin son demlerinde seher vakti geldiğinde, oruca niyet edilmelidir… Şâbân-ı Şerif'in büyük bir kısmını oruçlu geçiren Sevgili Peygamberimiz, (SAV) böylesine mübarek bir gecenin ardından gelen günün de mümin için değerli olduğunu, "gününü de oruçla geçirin" ifadesiyle belirtmiş olmaktadır.
Berat Kandili orucu niyeti nasıl edilmelidir?
🔷 Beraat Kandilinde oruç tutmak için niyet etmek tıpkı Ramazan orucunda olduğu gibi olmalıdır. İslam alimlerine göre; kalben niyet etmek kabul edildiği gibi sahura kalkarak da oruca niyet etmek olarak kabul edilir. 'Niyet ettim Allahım senin rızan için oruç tutmaya' şeklinde niyet edilebilir.
🔷 Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz (SAV) Berat gecesinde şu duayı ederdi:
"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike. "
Duanın anlamı: "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin."