Berat Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz? Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir?
Berat Kandili rahmet ve mağfiret kapılarının müminlere açıldığı, Allah'ın kullarına ihsanlarda bulunduğu mübarek bir gecedir. Resulullah'ın (SAV) "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Receb'in ilk (Cuma) gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." buyurduğu gecelerden birisi olan Berat Kandili'ni ibadet üzere geçirmek büyük önem ifade eder. Peki Berat Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz? Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir?
Giriş Tarihi: 06.03.2023
09:35
Güncelleme Tarihi: 06.03.2023
11:41
➤ Rabbimizin 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim!' buyurduğu Berat Kandili'ni ibadet ile geçirip tövbe eden müminler Allah'ın rızasına kazanmaya bir adım daha yaklaşır.
➤ Varoluşumuzun oldukça önemli bir parçası olan "tövbe ve istiğfar" Cenab-ı Hakk'ın kuluna bahşettiği özel bir ikramdır. Kulun Rabbine dönerek, hatalarından ve günahlarından dolayı pişmanlık duyarak affını ve bağışlanmasını istemesi bu gecenin ihyası için son derece önemlidir.
İnsanın varoluş serüveninde tövbenin yeri
"De ki (Ey Habibim! Allah şöyle buyuruyor): Ey (günah işlemekle) haddini aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Doğrusu Allah sizin günahlarınızın hepsini bağışlar. Çünkü o Ğafûr ve Rahîm'dir" (Zümer Suresi, 53. ayet)
Osman Şahin'in dilinden Zümer Suresini dinlemek için tıklayın
➡ Tefsiri: Allah'ın yardımını kazanarak affına ve rahmetine nâil olmanın, böylece ebedî kurtuluşa ermenin temel şartı, Allah'a yönelip teslim olmak yani O'na gerektiği şekilde iman edip hükümlerine boyun eğmektir. Her ne kadar Ehl-i Sünnet âlimleri, 53. âyette belirtilen ilâhî af ve mağfiretin tövbe etme şartına bağlı olmadığını belirtmişlerse de buradaki, "Allah'a yönelme ve O'na teslim olma" buyruğunun anlam olarak tövbeden farkı yoktur. Zira tövbe de sonuç itibariyle kulun günahlarından pişmanlık duyup vazgeçerek Allah'a yönelip teslim olmaya karar vermesi ve bu kararını eyleme dönüştürmesidir.
Tefsirin devamı için tıklayınız
➤ Berat Kandili'nde seyyidü'l-istiğfâr duası gibi bilinen ve Peygamberimiz (SAV) tarafından sık sık okunması tavsiye edilen dualar bu mübarek gecede içtenlikle okunmalıdır.
"Allah'ım! Sensin benim Rabbim. Senden başka ilah yok! Beni Sen yarattın ve ben Senin kulunum. Sana verdiğim kulluk sözünde gücüm yettiğince durmaya çalışıyorum. Yapıp-ettiklerimden (hatalarımdan) Sana sığınıyorum. Bana verdiğin nimetlerin de farkındayım günahlarımın da. İtiraf ettiğim günahlarımı bağışla ey Rabbim! Çünkü sadece Sensin günahları bağışlayacak olan."
Dua ve zikir ile ilgili sıkça sorulan sorular
➤ Bu ayet-i kerime ışığında Berat Kandili'nde Peygamber Efendimiz'in (SAV) bizlere öğrettiği zikirleri sık sık söylemek oldukça önemlidir. Berat Kandili'nde ağzı ve kalbi sürekli zikirle meşgul etmek gerekir.
➡ "Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber demek, benim için, üzerine güneş doğan her şeyden daha kıymetlidir." (Müslim, Zikir, 32 / Tirmizî, Daavât, 128)
➡ "Her kim, lâ ilâhe illâllâh der ve Allah'tan başka tapılan şeyleri reddederse, onun malına ve canına dokunmak haram olur. Hesabı da Allah'a kalmıştır." (Müslim, İman, 37)
Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği dualar
➤ Cenab-ı Hakk'ın sayısız ihsanına bir şükür olarak bu mübarek gecede zikir ve teşbihler yapmak , Cenab-ı Hakk'a hamd ü senalarda bulunmak büyük önem ifade eder. Allah Teala'nın Taha suresinin 14. ayetinde buyurduğu üzere "Allah'ı anmak (zikir) için namaz kılmak" en önemli ibadetlerdendir.
➤ Kılınan nafile namaz ve ardından Cenab-ı Hakk'a yapılan dualar bu gecenin ihyası için önemlidir.
Nafile namaz nedir, nasıl kılınır?
➤ Her türlü ibadetin, sadakanın büyük önem kazandığı bu gecede rutin olarak yerine getirdiğimiz ibadetlerin yanı sıra nâfile namaz kılmak, varsa kazaya kalmış namazlarımızı yerine getirmek oldukça önemlidir.
"Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Hâlbuki o, içerisinde amellerin Allah'a sunulduğu bir aydır." ( Şevkanî, Neylü'l-evtâr, IV, 276)