Bilinmesi gereken 20 İslami terim
Peygamber Efendimizin ev halkına "aliaba" denildiğini biliyor muydunuz? Ya da Mekke döneminde Hz. Peygamberin, Müslümanlara İslam'ı anlattığı, gelen vahyi tebliğ ettiği, topluca ibadet edildiği Erkam b. Ebi'l-Erkam'ın evine "darülerkam" denildiğini? Peki, yeryüzünde yapılan ilk mescidin "beytiatîk" olarak adlandırıldığını? İslam'ı ve onun oluşturduğu değerleri daha iyi anlamanızı sağlayacak dini terimleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.03.2020
09:32
Güncelleme Tarihi: 10.03.2020
09:40
Abdiyet: Allah'a, onun emirlerini yerine getirip yasakladığı şeylerden kaçınarak, içtenlikle kulluk ve ibadet etme, alçak gönüllülük, kişinin bir varlığa veya bir kimseye isyan etmeden, ondan yüz çevirmeksizin karşılıksız olarak itaat etmesi, kendi özgürlüğünü onun için sınırlayıp tam bir bağlılıkla onun emrine girmesi.
PEYGAMBER EFENDİMİZ İLE İLGİLİ AYETLER
Âliaba : Hz. Muhammed'in ev halkı. Hz. Peygamber'in kızı Hz. Fatıma, damadı Hz. Ali, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin. Hz. Muhammed, bir sabah namazından sonra kızı Hz. Fatıma'yı, damadı Hz. Ali'yi ve torunları Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin'i abasının içine almıştır. Âliaba ismi, tarihteki bu olaydan sonra kullanılmaya başlamıştır.
Amenna : "İnandık, kabul ettik, doğrudur, böyledir." anlamında onama kelimesi. "Müminler: "Ey Rabb'imiz! (Yalnızca sana) amenna derler, artık suçlarımızı bağışla ve bizi cehennemin azabından koru." (Kur'an-ı Kerim 3/16)
Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra "Sadakallahü'l-azîm (Allah mutlaka doğruyu söyler.)" denildiğinde okunan ayetlerin içeriğini kabul ettiğini belirtmek amacıyla dinleyenlerin kullandığı onama kelimesi. Bu söz, "İnandık ve kabul ettik." anlamında "amenna ve saddakna" biçiminde de söylenir.
Babıselam : Selam, esenlik, barış, güven kapısı. Kâbe'yi de içine alan Haremişerif'in kapılarından biridir. Hz. Muhammed, Hacerülesvet'in yerini belirlemek için, Kureyşlilerce hakem tayin edildiğinde bu kapıdan Kâbe'ye girmiş ve o tarihten itibaren bu kapıya "Babıselam " adı verilmiştir. Hz. Peygamber, Kâbe'yi tavafa ve ziyarete geldiğinde genellikle bu kapıdan içeri girerdi. Medine'deki Mescidinebevi'de de aynı adı taşıyan bir kapı bulunmaktadır.