Bilinmesi gereken 20 İslami terim
Peygamber Efendimizin ev halkına "aliaba" denildiğini biliyor muydunuz? Ya da Mekke döneminde Hz. Peygamberin, Müslümanlara İslam'ı anlattığı, gelen vahyi tebliğ ettiği, topluca ibadet edildiği Erkam b. Ebi'l-Erkam'ın evine "darülerkam" denildiğini? Peki, yeryüzünde yapılan ilk mescidin "beytiatîk" olarak adlandırıldığını? İslam'ı ve onun oluşturduğu değerleri daha iyi anlamanızı sağlayacak dini terimleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.03.2020
09:32
Güncelleme Tarihi: 10.03.2020
09:40
Babıselam : Selam, esenlik, barış, güven kapısı. Kâbe'yi de içine alan Haremişerif'in kapılarından biridir. Hz. Muhammed, Hacerülesvet'in yerini belirlemek için, Kureyşlilerce hakem tayin edildiğinde bu kapıdan Kâbe'ye girmiş ve o tarihten itibaren bu kapıya "Babıselam " adı verilmiştir. Hz. Peygamber, Kâbe'yi tavafa ve ziyarete geldiğinde genellikle bu kapıdan içeri girerdi. Medine'deki Mescidinebevi'de de aynı adı taşıyan bir kapı bulunmaktadır.
Basübadelmevt: Her insanın ölümden sonra Allah'ın huzurunda hesap vermek üzere yeniden diriltilmesi. Öldükten sonra diriltilme konusu, Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette anlatılmıştır. Bu konu, Kur'an-ı Kerim'in Allah'a imandan sonra üzerinde en çok durduğu ana konulardan biridir. "Bir kimse şu dört şeye iman etmedikçe mümin olamaz. Bunlar: Allah'tan başka ilah olmadığına, benim, Allah'ın peygamberi olduğuma ve hakla gönderildiğime, ölüme ve basubadelmevte, kadere (hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna inanma.)" (Hadis)
Beytiatîk : Yeryüzünde yapılan ilk mescit, Kâbe. "Sonra (hacılar, bıyıklarını, tırnaklarını kesmek, diğer temizlik ihtiyaçlarını gidermek suretiyle) kirlerinden arınsınlar, adaklarını yerine getirsinler ve Beytiatik'i tavaf etsinler." (Kur'an-ı Kerim 22/29) "Hac ve umre yapmaya gelen insanları günahlarından arındıran, özgürlüklerine kavuşturan." anlamında Kâbe'nin adlarından biridir.
Bidat : Sonradan olan, sonradan ortaya çıkan, türeyen inançlar, ameller. "Sözün en hayırlısı Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerim'dir. Yolun en hayırlısı Hz. Muhammed'in yoludur. Kitap ve sünnete aykırı olarak sonradan çıkarılan her bidat sapıklıktır." (Hadis) Hz. Peygamber döneminden sonra ortaya çıkan, dinî bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar. "Allah, bidat sahibinin amellerini o kişi bidatini terk edene kadar kabul etmez. (Hadis)
Cennetülbaki : Medine'de Hz. Peygamber tarafından kurulan ilk mezarlık. Hz. Muhammed tarafından mezarlık olarak kullanılmasına karar verilmeden önce Cennetülbaki, "gargad" adı verilen bir tür çalılıkla kaplı bir yerdi. Resulullah arkadaşlarından vefat edenlerin defnedilmesi için bir yer aramış ve Baki mevkiini mezarlık olarak kararlaştırmıştır. Türkler arasında Cennetülbaki adıyla meşhurdur. Cennetülbaki'ye ilk defnedilen, muhacirlerden Osman b. Mazun'dur. Daha sonra vefat eden bir kimsenin nereye defnedileceği sorulduğu zaman Hz. Peygamber "Ahirete ilk gidenimiz olan Osman b. Mazun'un yanına." buyurmuştur. Ensar'dan Cennetülbaki'ye ilk defnedilen ise Esad b. Zürare'dir. Cennetülbaki, günümüzde de Medine'de mezarlık olarak kullanılmaktadır.