Bir maneviyat iklimi: Bayram
Rahmet kapılarının ardına dek açıldığı, tüm yeryüzüne merhametin yayıldığı bayramlar, tüm müslümanlar için bir sevinç günüdür. Ramazan ayının ardından bir müjde olarak gelen Ramazan Bayramı inananların bayram namazı ile başlayıp sıla-i rahim ile devam ettikleri, küslerin barıştığı manevi bir iklimdir.
Giriş Tarihi: 03.05.2022
11:57
Güncelleme Tarihi: 10.04.2024
16:03
◾ Bayram namazları senede iki defaya mahsus olarak eda edilir. Bilhassa ailenin bütünleşmesi açısından bayram namazı ehemmiyetli yer tutar.
◾ Çocuklar için bambaşka bir yeri olan bayramlar , bir aile buluşması , tatlı ve harçlık demektir. Evvelden alınan bayramlıkları giyerek büyükleri ziyaret eden, arkadaşlarıyla buluşan çocukların zihin dünyası bayramı bir şenlik olarak kabul eder.
◾ Bu şekilde çocukların zihninde kodlanan bayram, dini ve geleneksel bir gün olarak nesiller boyu devam eder. Bu seçkin günler çocukların dimağında güzel hatıralar olarak yer eder.
◾ Efendimiz (SAV) bayram günlerinde tıpkı Cuma günleri gibi gusül abdesti alırdı. Tam bir temizliğe önem veren Resul-i Ekrem (SAV) Müslümanların da bu kıymetli günlere önem vermesini tavsiye ederdi. Temiz elbise giymeyi ashabına tavsiye ederdi.
◾ Bayramlar bir toplumsal bütünleşme ve beraber bulunma günleri oldukları için Resulullah (SAV) bayramları çok önemserdi. Bayram namazı için hanesinden çıkmadan evvel hurma yer, oruç tutulmamasını salık verirdi.
Bayram mesajları
◾ Eski devirlerde camilerde bayramlaşma adeti ile başlayan bayramlar, kendi içerisinde bir düzene sahiptir. Bayramlaşmanın ardından ailecek yapılan kahvaltı manevi ve maddi bir bütünleşmeyi ifade eder.
◾ Kahvaltının ardından başlayan ziyaretler ise bir toplumsal bütünleşme ve sosyal birlikteliktir . İnsanlar geriye dönüp baktıklarında en mutlu günleri olarak bayramları anımsarlar.
Bayramlaşma adapları
Osmanlı'da bayram
◾ Padişahlar evvela Hırka-i Saadet Dairesi' ne gider ve aşr-ı şerif dinlerdi. Ardından saraya geçen Sultan selatin camilerden birinde bayram namazını eda ederdi.
◾ Cami'ye gidişte padişahlara "bayram alayı" eşlik ederdi. Bu alay sırasında padişahın gösterişli giyinmesi adettendi. Bu şekilde devletin gücü temsil edilirdi.